Извор:Фото: Shutterstock

ДРУГАЧИЈЕ ОД НАС: Како Руси киселе купус и никад се не квари

Извор: Нпортал

30.09.2024.

17:01

КИСЕЛИ купус је омиљени специјалитет када је реч о зимници код Срба, а тек да видите како га спремају Руси, пашћете у несвест!

Руси на посебан начин спремају кисели купус, они додају друге зачине што на први утисак делује необично. 

У продавницама у Србији млади купус достиже цену и до 100 динара по килограму, па би било идеално да се информишете која је продавница најповољнија за куповину и спремање киселог купуса.

Још увек је рано за спремање овог зимског специјалитета, али није лоше о томе размишљати на време. 

Кисељењем купуса се чувају хранљиве материје током зиме и у многим народима је то постало традиција. Руски начин кисељења купуса је посебно укусан и обогаћен додатним састојцима попут шаргарепе, ротквице и сенфа, што му даје посебан укус. Рецепт је једноставан и савршен за сваку трпезу!

– 1 главица купуса (око 2-3 кг)
– 2-3 шаргарепе
– 1-2 ротквице (по жељи, за пикантност)
– 2-3 кашике млевеног сенфа
– 100-150 г соли (по укусу)
– Вода (око 2-3 литра)
– Зачини по избору: ловоров лист, црни бибер у зрну, паприка у праху

BloombergAdria.com

1. Припрема купуса: Прво оперите купус, затим га исеците на четвртине и уклоните тврди део стабљике. Исеците га на танке трачице.

2. Припрема поврћа: Ољуштите шаргарепу и ротквицу, а затим их нарендајте или исеците на танке колутове.

3. Мешање састојака: У великој посуди, помешајте исецкани купус, шаргарепу и ротквицу. Додајте со и добро промешајте рукама, како би купус пустио своју течност.

4. Додавање сенфа: У смесу поврћа додајте млевени сенф и зачине по жељи. Сенф ће додати благу пикантност и додатну арому.

5. Паковање у тегле: Смесу чврсто пуните у чисте тегле или посуде. Добро притисните поврће да испуни простор и да не остане ваздуха.

6. Припрема саламуре: У лонцу загрејте воду и додајте још соли (око 1 кашика по литру воде). Када се со потпуно отопи, прелијте саламуру преко поврћа, тако да све буде потпуно потопљено.

7. Ферментација: Покријте тегле газом или поклопцем, али не чврсто, како би могла да излази пара. Оставите на собној температури 3-7 дана, зависно од топле температуре у простору.

8. Чување: Када купус постане кисео по вашем укусу, преместите тегле у фрижидер или хладну просторију.

Кисели купус на руски начин одличан је као прилог месним јелима, у салатама или као део сендвича. Додатак шаргарепе и ротквице даје му освежавајућу ноту, док сенф доноси посебну пикантност. Овај домаћи кисели купус не само да је укусан, већ је и богат витаминима и пробиотицима, што га чини савршеним избором за зиму!

(Крстарица)