Извор:Фото: Профимедиа

АЈНШТАЈНОВ ЛЕК ПРОТИВ СТРЕСА Живот без тога ми је незамислив

Извор: Нпортал

03.10.2024.

17:20

МУЗИКА има велики утицај на људско психолошко и емоционално стање и често помаже у смањењу стреса и подстицању креативности. Алберт Ајнштајн, један од највећих умова 20. века, светски познат по теорији релативитета, био је пример како музика може да обликује генијалност.

Није био само изванредан научник, већ и страствени музичар. Током свог живота, често је свирао виолину, а музика је играла кључну улогу у његовом креативном процесу. Веровао је да му музика помаже у размишљању о сложеним научним проблемима.

Занимљиво је да је Ајнштајн често истицао повезаност између музике и науке, сматрајући да су оба подручја изражавање универзалног реда и хармоније.

Његова омиљена композиција била је Моцартова "Соната за виолину и клавир", а често је говорио да му је свирање виолине помагало у ослобађању од стреса и развоју идеја.

BloombergAdria.com

 

- Живот без свирања за мене је незамислив. У музици живим своје снове. Свој живот видим у смислу музике и највише јој се радујем у животу - рекао је Ајнштајн.

Његова друга супруга Елса је такође коментарисала Ајнштајнову љубав: - Глазба му помаже када размишља о својим теоријама. Он оде у своју радну собу, врати се, одсвира неколико акорда на клавиру, нешто забележи и врати се у своју радну собу.

Ова страст према музици не само да је обогаћивала његов живот, већ је и допринела његовом генијалном размишљању о природи свемира, пише National Geographic.