Извор:Фото: Shutterstock/Профимедиа

ТРЕБА ИХ ЈЕСТИ СВАКИ ДАН: Пет врста јесење суперхране

Извор: Нпортал

03.10.2024.

17:59

Како се треба хранити током јесени?

Нијансе које видите када посетите пијацу бледе са доласком јесени, али сезонска храна је и даље пуна здравих састојака за уживање.

Стручњаци се слажу да су следећих шест намирница најбоља суперхрана за уживање током јесени, пише "Real Simple".

BloombergAdria.com

Бундева

Најлепша јесења бундева је такође међу најбољом храном коју можете изабрати у јесењем периоду.

Бундеве су пуне антиоксиданата који јачају имуни систем, пуне су витамина А и Ц који су важни за борбу против инфекција које нападају организам.

Семенке бундеве

Ако бундеве користите само као декорацију, и даље можете уживати у неким од нутритивних предности које ово воће пружа. Месо бундеве није једина ствар која је добра за ваше здравље када је у питању ова популарна јесења храна.

BloombergAdria.com

Ту су и семенке бундеве. Пуне су цинка - важног минерала за лечење и опоравак тела. Добар су и извор гвожђа, као и влакана и омега-3 масних киселина, које омогућавају правилно функционисање црева и срца.

Лако се пеку, а одличне су и у комбинацији са различитим зачинима. Без обзира да ли волите слане, слатке или зачињене укусе, семенке бундеве су одличан избор.

Јабуке

Једна јабука дневно је извор здравља и позната је пословица.

Нутриционисти су такође велики љубитељи јабука због нутритивног садржаја који ово воће пружа. Једна јабука садржи око пет грама влакана, као и витамин Ц и калијум.

Можете их комбиновати са различитим намирницама, попут орашастих плодова или јогурта, а можете уживати и у свежим јабукама током целе сезоне.

Нар

Нар је суперхрана у којој се најбоље ужива у јесењем периоду.

Пун је пребиотичких влакана, полифенола и витамина Ц. То га чини савршеном храном током сезоне прехладе и грипа - јача имунитет и даје дашак боје сваком јелу.

Прокељ

Прокељ је здрав, баш као и његови рођаци - карфиол и броколи. Садрже природно биљно једињење звано сулфорафан, које штити нерве и делује против рака.

Такође су пуни влакана и помажу у одржавању здравог нивоа холестерола у крви и штите од развоја рака дебелог црева и дијабетеса типа 2.

(Крстарица)