Извор:Фото: И. Маринковић

НИ МАЊЕ, НИ ВИШЕ: Зашто је гроб дубок баш 2 метра?

Извор: Нпортал

06.10.2024.

07:49

Заштита од загађења је један од разлога. Како објашњавају власници погребних кућа, гроб може постати лак плен за чистаче, псе луталице или дивље животиње - ако је гроб мало прекривен земљом. Сходно томе, дубина од два метра је довољна да заштити гробно место од потенцијалног скрнављења.

Пракса сахрањивања мртвих на око два метра дубине је феномен који се примећује у различитим културама и историјским периодима. Постоје три основна разлога за ову униформност дубине сахрањивања.

Заштита од загађења је додатно образложење за дубину закопавања. Како објашњавају власници погребних кућа, гроб може постати лак плен за чистаче, псе луталице или дивље животиње - ако је гроб мало прекривен земљом. Сходно томе, дубина од два метра је довољна да заштити гробно место од потенцијалног скрнављења.

Претпоставимо да је немогуће закопати тело на малој дубини због присуства животиња. У том случају је забрањено закопавање тела на дубини већој од 3-4 метра, јер може доћи до контаминације подземних извора воде. Таква ерозија може довести до рушења гроба или гурања ковчега на површину земље. Такође је важно напоменути да, ако се гробница налази на малој дубини, подложна је одношењу услед поплава, пише портал "дарада.цо".

Разлагање тела ослобађа штетне хемикалије

Разлагање тела ослобађа штетне хемикалије које могу да загаде тло и подземне воде, олакшавајући ширење разних инфекција и бактерија.

Нејасно је одакле потиче традиција копања гробова дубине два метра.

Ови стандарди први пут успостављени у Енглеској

Ови стандарди су први пут успостављени у Енглеској у 17. веку. Током овог периода (1665-1666), земља је била погођена посебно вирулентном епидемијом бубонске куге, за коју се процењује да је убила око 100.000 особа.

Црна смрт се ширила брзо и са великом вируленцијом. Заражена тела нису само спаљивана, већ и закопана у земљу. Како би се осигурало да су покојници сахрањени на довољној дубини, градоначелник Лондона је наредио да се гробови ископају до дубине од најмање шест стопа. У модерном метричком систему, шест стопа је приближно 1,83 метра или приближно два метра. Након тога, британско искуство се раширило широм Европе.

(Курир)