Извор:Фото: Википедија/Јавно власништво, Јутјуб принтскрин/Rotten Tomatoes Trailers

ТИХИ ОТПОР: Брачни пар годинама задавао главобоље Хитлеру

Извор: Нпортал

15.10.2024.

14:24

ЕДМУНД Берк, британски државник и политички теоретичар, једном је рекао како је све што је потребно да зло победи то да добри људи не учине ништа. Ипак, увек је било појединаца који су се противили и давали све од себе да зло не победи.

Једни од тих “добрих људи” били су и Ото и Елиза Хампел.

Ото и Елиза Хампел били су сасвим обичан брачни пар из раднике класе који су живели у Берлину почетком Другог светског рата.

Ото је од 1914. до 1918. видео све ужасе Великог рата и вероватно је веровато, када се 1935. оженио са Елизом, да је ту ноћну мору оставио иза себе. Млади супружници су се настанили у Берлину где је Ото радио у фабрици, а Елиза била домаћица.

А онда је нови немачки канцелар Адолф Хитлер, почео да показује своје право лице. Донети су аријевски закони, Јеврејима је почела да се одузима и уништава имовина, читаве групе “неподобних” преко ноћи су остајале без било каквих права…

Ото и Елиза су били ужаснути Хитлеровим схватањима и методама обрачуна са неистомишљеницима… и желели су да искажу своје мишљење.

BloombergAdria.com

 

Тихи отпор

Након што је Елизин брат погинуо у једној рацији националсоцијалиста, породица Хампел је сама почела да штампа и дели летке којима су указивали на опасности нацистичке идеологије и позивали на отпор Трећем Рајху.

Осим овога, од септембра 1940. па све до њиховог хапшења у јесен 1942. Ото и Елиза су написали преко 200 разгледница које су убацивали у поштанске сандучиће и остављали на праговима домова својих суграђана. У њима су молили Берлинце да размисле о томе шта раде, да се уздрже од донирања новца нацистима, одбију сарадњу са влашћу и заједно се организују како би збацили Хитлера.

BloombergAdria.com

 

Иако је већина материјала одмах стизала до Гестапоа, тајној полицији је требало две године да открије породицу Хампел.

На крају, Ото и Елиза су у јесен 1942. ухапшени највероватније због тога што их је неко пријавио. Изведени су пред нацистички “народни суд” на коме не само да нису порицали кривицу него су изјавили да су поносни на оно што су урадили. Ото је током процеса истакао да је срећан што може да протестује против Хитлера и његовог режима.

Обоје су осуђени на смрт за издају државе и послати у затвор. Казна је извршена гиљотином 8. априла 1943. године.

Захваљујући чињеници да су недуго по крају рата документи Гестапоа о породици Хампел стигли до писца Ханс Фалада, храброст Отоа и Елизе није заборављена. Фалад је већ 1947. објавио роман “Свако умире сам” (или “Сами у Берлину” како је наслов преведен у Великој Британији), а до данас је урађено и неколико филмских адаптација. У последњој, из 2016. играју Ема Тамсон и Брендон Глисон.

(Историјски забавник)