Извор:Фото: О. Радошевић, Профимедиа

Који градови би могли бити потопљени због топљења глечера

Извор: Нпортал

16.10.2024.

20:04

О ГЛОБАЛНОМ загревању и топљењу глечера пуно се говори, а то није проблем који се може зауставити "преко ноћи".

Да је реч о озбиљном проблему, може се видети помоћу алата који је пре неколико година осмислила НАСА. Наиме, алат предвиђа који ће градови бити потопљени због топљења глечера изазваног глобалним загревањем.

Научници су израчунали учинак Земљине гравитације и ротације како би предвидели како ће се вода "редистрибуирати" широм света. 

- Алат за сваки град даје јасну слику који су глечери од посебне важности - казао је својевремено за BBC један од научника који је учествовао у истраживању.

Научни подаци показују да је топљење глечера имало утицај на раст нивоа мора током 20. века. Оно што забрињава јесте чињеница да се у 21. веку тај утицај додатно повећао.

Истраживање је показало да од топљења великих ледених површина на западном делу Гренланда у Европи треба да страхују Лондон, Тромсо, Осло, Атина, Сиракуза, Марсељ, Гибралтар, Брест и Дубровник.

BloombergAdria.com

 

Климатолог и океанограф Мирко Орлић појаснио је 2020. за РТЛ како је Дубровник узет као пример, и да није само он угрожен. 

- Знамо да је и Ријека поплављивана већ сада и Сплит такође, Дубровник, а и ова нека низинска подручја. Делта Неретве је угрожена, залеђе Задра. Рецимо да се сва Антарктика отопи то је подизање нивоа мора за неких 57 метара. Наравно то се не може догодити у наредних 100 година, али се може догодити, и због оваквих епизода ће то подизање бити брже него што смо мислили - рекао је Орлић, преноси Вечерњи лист.