Извор:Фото: Н. Фифић, Профимедиа

ВАЖНО ЗА ВОЗАЧЕ: Ево од када су ОБАВЕЗНЕ зимске гуме

Извор: Нпортал

23.10.2024.

11:04

Зимске гуме на возилима биће обавезне од 1. новембра до 1. априла, уколико је на путу снег, лед или поледица, како је то прописано Законом о безбедности саобраћаја.

Од 1. новембра важи и законска одредба која се тиче поседовања зимске опреме, а у њу, сем одговарајућих гума, спадају и ланци за снег које користите на деловима пута где је знаком јасно обележена њихова употреба по снегу.

По Закону о безбедности саобраћаја, у обавези сте да имате све четири зимске гуме са ознаком М+С (МС, М-С или М&С) у периоду од 1. новембра до 1. априла, а при томе шара на гумама не сме да има дубину мању од четири милиметра.

Колико може без зимских гума некажњено

Толеранција постоји уколико нема задржаног снега и леда на коловозу, јер закон не налаже као обавезу да их користимо уколико на путу нема снега, леда или поледице и казну нећете платити. То значи да возачи у периоду од 1. новембра до 1. априла могу да возе и на летњим гумама ако су путеви суви.

Ипак, саветује се да је најбоље да током читавог наведеног периода на возилу имате адекватне гуме и за то постоје разлози.

Снег, лед и поледица нису једини разлози зашто бисте летње гуме на свом аутомобилу заменили зимским гумама. Битна је и температура ваздуха, а стручњаци се углавном слажу у томе да је седам степени температура која би требало да послужи као одредница када треба мењати гуме.

BloombergAdria.com

 

Колике су казне

Ако, ипак, све ове трошкове једноставно избегнете и у периоду од 1. новембра до 1. априла се на улици или путу нађете у аутомобилу са летњим гумама, а коловоз којим се крећете није сув, може вас очекивати казна од 10.000 до 20.000 динара, ако сте одговорно лице казна је од 6.000 до 50.000 динара, док је казна за правно лице у распону од 60.000 до чак 800.000 динара.

Зашто летње гуме не треба имати зими

Како објашњавају саобраћајни стручњаци, осим што има другачије шаре на газној површини, зимска гума се од летње разликује и по томе што је израђена од другачије смеше.

Разлог је да се на ниским температурама не би превише стврднула и како би пружила боље пријањање за асфалт. Тада је краћи зауставни пут приликом кочења, као и боље понашање возила приликом нагле промене правца и у кривинама.

Агенција за безбедност саобраћаја наводи да су зимски пнеуматици препоручљиви и када су коловози суви, ако су температуре ниже од седам степени.

BloombergAdria.com

 

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја раније је упозорио да “температура коловоза може да буде знатно нижа од спољне”. За летње гуме је проблем је јер на температурама нижим од седам степени Целзијусових губе своју најважнију карактеристику – добро пријањање. Њихов зауставни пут приликом кочења је тада и до два пута дужи од уобичајеног трага који остављају зимски пнеуматици.

Како објашњавају саобраћајни експерти, чак и при брзини од само 30 км/х по снегу зауставићете се неколико метара даље са летњим него са зимским гумама при изненадном кочењу, на пример, када вам на коловоз “излети” пешак. Зауставни пут кочења износи 68 метара, док је са зимским гумама 57 метара, што није нимало занемарљива разлика.

Колико коштају зимске гуме и које су јефтиније

Најјефтиније зимске пнеуматике, оне који имају најмање димензије, можете пазарити за нешто мање од 4.000 динара, док цена велике зимске гуме, поготово ако јој је произвођач неки познати бренд, може бити виша и од 20.000, па чак и изнад 70.000 динара.

Како из године у годину објашњавају вулканизери, два основна аспекта утичу на то колико ће вас зимска гума коштати. Први је пречник гуме и што је он већи, виша је и цена. Други аспект је произвођач гуме.

На пример, комплет најјефтинијих гума за путнички аутомобил које су често заступљене, а чија је ознака 175/65/Р14, има почетну цену од 17.600 динара. У категорији скупљих, а често коришћених, зимска гума ознаке 225/45/Р17, комплет од четири комада коштао је претходне сезоне 36.000 динара.

Што се тиче зимских гума за теретна возила, њихова цена варира од 30.000 до 60.000 динара по комаду, док џиповских зимских пнеуматика нема испод 10.000 динара по комаду.

BloombergAdria.com

 

Колико кошта монтажа

Цена монтаже зимских гума зависи и од њене величине и других аспеката, а у Београду се креће од око 700 до 1.500 динара по точку, док у унутрашњости Србије вулканизери овај посао раде по цени од око 2.000 динара за све четири велике гуме.

Колико кошта “хотел за гуме”

Када сте коначно купили и намонтирали зимске пнеуматике, можда вас очекује још један трошак, у случају да немате довољно сопственог простора за депоновање скинутих летњих гума. Ту су, у том случају, све популарнији “хотели за гуме”, који представљају заштићен простор где можете да безбедно оставите ваше гуме. Цена те услуге, судећи по сајтовима на који нуде ову услугу креће се од 100 динара месечно по пнеуматику, 400 је за сет, а 4.800 је годишње.

БизнисКурир/НС уживо