Извор:Фото: Профимедиа

ПОСТОЈЕ РАЗЛИКЕ: Знате ли који кромпир је најздравији?

Извор: Нпортал

23.10.2024.

13:39

Иако је једна од најсвестранијих намирница, многи га неправедно избегавају, а кромпир је заправо импресиван извор бројних хранљивих материја. Одличан је извор неколико витамина и минерала, укључујуц́и витамин Ц, витамине Б, магнезијум, гвожђе, фосфор, калијум и бакар.

Они раде заједно како би подржали здравље имунитета, костију, крви, метаболизма и срца, као и правилан раст и развој.

Црвени кромпир

Црвени кромпир је лако уочити у продавници захваљујуц́и њиховој тамноцрвеној боји, иако је унутрашњост обично кремасто бела или светло златна. Истраживања су показала да имају и до дупло више флавоноида у поређењу са белим кромпиром, што повец́ава њихове антиинфламаторне способности и способности за јачање имунитета.

Слатки кромпир

Слатки кромпир је класично окарактерисан као много хранљивији избор у поређењу са белим кромпиром, али да ли је то заиста тако? Нутритивно, они нуде више влакана и пантотенске киселине. Такође, имају више витамина А и бета-каротена. Бета-каротен даје слатком кромпиру живописну наранџасту боју, а у комбинацији са витамином А подржава оптимално здравље очију.

Љубичасти кромпир

Иако су чињенице о нутритивној вредности љубичастог кромпира ограничене, профил је сличан оном код обичног кромпира. Међутим, љубичасти кромпир садржи антиоксиданс антоцијанин, који му даје љубичасту боју. Доказано је да антоцијанини позитивно утичу на здравље срца и метаболизам. Љубичасти кромпир је такође јединствен по свом вец́ем садржају скроба.

Бели кромпир

Бели кромпир садржи мање количине витамина Ц и Б6, што благо умањује њихово позитивно дејство на имуни, крв и нервни систем.

Најздравији кромпир

„Не постоји ниједна најздравија врста кромпира, све сорте нуде јединствене карактеристике и нутритивне профиле“, слаже се Ребека Џеспан, регистровани дијететичар.

Међутим, слатки кромпир је благо искрао испред осталих, захваљујуц́и повец́аном садржају влакана, пантотенске киселине, бета-каротена и витамина А, пише Реал Симпле.