Извор:Фото: Профимедиа, Shutterstock

"АМЕРИКА КОРИСТИ ТЕРОРИСТЕ ЗА ИНТЕРЕС" Ердоган ударио на САД

Извор: Нпортал

25.10.2024.

13:48

ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да Сједињене Америчке Државе (САД) користе терористичке организације на Блиском истоку како би обезбедиле сигурност Израелу, преноси турска новинска агенција Анадолија.

- Опште је позната чињеница да САД користе терористичке организације у региону за своје интересе, али и за безбедност Израела - рекао је Ердоган у обраћању новинарима у председничком авиону док се враћао из Русије после самита БРИКС-а.

Он је додао да је „Турска покренула иницијативу у оквиру Уједињених нација (УН) за увођење свеобухватног ембарга на оружје Израелу” пошто „појачани израелски напади на Газу и Либан настављају да одузимају стотине људских живота сваког дана”.

Ердоган је рекао да расте број земаља које подржавају апел званичне Анкаре за ембарго на оружје Израелу и додао:

- Надамо се да ћемо у томе успети као Алијанса човечанства и отворити врата трајном миру.

BloombergAdria.com

 

Напори да потпуно уништимо тероризам

Коментаришући недавни напад на седиште турске ваздухопловне индустрије (ТУСАС) у главном граду Турске Анкари, у којем је убијено пет људи, а рањено 22, Ердоган је рекао да Турска наставља да "улаже напоре да потпуно уништи тероризам на његовом извору".

- Информације указују да је терористички напад на компанију ТУСАС изведен након инфилтрације терориста из Сирије - додао је Ердоган. Након напада, турска војска и обавештајна агенција покренуле су ваздушне нападе на положаје курдских група ПКК/ИПГ у северном Ираку и Сирији.

BloombergAdria.com

 

- Настављамо са активностима у циљу искорењивања тероризма. Ако је извор Сирија, онда у Сирији. Где год да је извор, тамо ће се учинити неопходно. Терористи су марионете. Наш циљ је Турска без тероризма - рекао је Ердоган и додао:

- ПИД/ИПГ, сиријски огранак терористичке групе ПКК, остаће изолован. Ми ћемо сасвим сигурно постићи свој циљ потпуно безбедне и мирне Турске, потпуно ослобођене мрачне и крваве сенке тероризма - рекао је он.

Желимо јаче односе са БРИКС-ом

Он је прокоментарисао и значај БРИКС-а, рекавши да Турска жели чвршће односе са овом групом земаља коју предводе Русија и Кина.

- БРИКС је велика платформа створена од економија у развоју. То је чињеница коју јасно видимо. Желимо да побољшамо односе са БРИКС-ом - рекао је Ердоган.

BloombergAdria.com

 

Он је најавио и посету кинеског председника Си Ђинпинга Турској, а потом и сопствену посету Пекингу.

(Индекс.хр)