Извор:Фото: Shutterstock

СТРУЧЊАК ОБЈАСНИО: Да ли риба може да се једе сваки дан

Извор: Нпортал

26.10.2024.

11:39

Риба је, иначе, изврстан извор комплетног протеина, што значи да садржи све есенцијалне аминокиселине које тело не синтетизује. Такође садржи колин и јод, као и друге храњиве материје, зависно од врсте рибе.

Од лаганих и благих врста попут ослића и бакалара до ароматичног лососа и туне, постоји много врста рибе, свака са својим специфичним укусом и храњивим профилом. Ако редовито једете рибу и питате се колико је здраво конзумирати је свакодневно, ево одговора стручњакиње.

Здравствене предности рибе

Конзумирање рибе сматра се добрим начином уноса протеина.

– Уопштено, риба је изврстан извор комплетног протеина, што значи да садржи све есенцијалне аминокиселине које тело не синтетизује –  каже Американка Росемарy Троут, директорка програма кулинарских уметности и науке о храни на Универзитету Дреxел.

Осим протеина, хладноводне рибе, попут лососа и туне, богате су есенцијалним масним киселинама које подржавају здравље срца. Рибе такође садрже колин и јод, као и друге храњиве твари, зависно од врсте.

Колико рибе је здраво јести?

Према Прехрамбеним смерницама за Американце, одрасле особе требале би дневно уносити око 140 до 200 грама протеина, укључујући 200 до 280 грама морских плодова седмично. Према речима професора и епидемиолога с Харвард Т.Х. Цхан Сцхоол оф Публиц Хеалтх, за већину људи свакодневна конзумација рибе је прихватљива.

Међутим, код конзумирања рибе постоји и питање живе.

– Накупљање метил-живе представља ризик јер је токсична, нарочито за средишњи нервни систем и бебе у материци. Због тога се препоручује да труднице и дојиље избјегавају велике рибе попут сабљарке, туне и морског пса – додаје Троут.

ФДА препоручује конзумацију риба с нижом разином живе, као што су лосос, шкампи, црни бранцин, бакалар, шкољке, тилапија, јастог и сардине.

Је ли боље јести дивљу или товљену рибу?


Иако се често расправља о предностима дивље и товљене рибе, Троут каже да су обе добре као извор протеина. Дивље и товљене рибе могу имати различите укусе и нутритивне профиле због различитих исхрана.

– Узгојене рибе које су храњене дијетама с угљикохидратима имају више засићених масти у односу на дивље ухваћене рибе – истиче она.

Како одабрати најбољу рибу?


Препорука је куповати рибу од проверених трговина или рибарница.

– Риба би увек требала бити врло хладна и складиштена на леду с могућношћу отицања воде, или смрзнута – саветује Троут.

Истиче да једе конзервисану рибу као додатак салатама, сендвичима или пиззама те воли мање зачињену рибу послужити с поврћем или као хладну у салати, пише мсн.