Извор:Фото: Инстаграм принтскрин/sergey225, Профимедиа

НАЈВИШИ ЖИВИ РУС: Толико је израстао због ТУМОРА попут ораха

Извор: Нпортал

28.10.2024.

15:52

У МЕТРОУ мора да се сагне, у авиону га бесплатно пребацују у бизнис класу, а раније му је било најтеже да купи одговарајућу одећу. Он је Сергеј Иљин, највиши човек у Русији.

Сергеј Иљин, званично највиши човек у Русији, води сасвим обичан живот: иде на посао, бави се кућним обавезама, дружи се с пријатељима. Разлика је једино у томе што га сви препознају "из авиона".

Рођен је 1987. године у "обичној" породици, у Смоленској области, у граду Вјазми. Мајка му је висока 1.70, а отац 1.85m. Сергеј је изненада у 9. разреду почео да расте по 10 cm годишње! Када се његова висина није зауставила ни на 2 метра и 19 центиметара, у хипофизи му је пронађен бенигни тумор величине ораха. Притискао је хипофизу, па је она прекомерно лучила хормон раста. Када је тумор уклоњен, младић је порастао још неколико центиметара и ту се зауставио.

Сергеј је забележио рекорд са 2.25m висине, али се с годинама и он, као сви људи, мало смањио.

– Када су ме мерили за Књигу рекорда Русије у стојећем ставу је било 223 cm, а у лежећем 227 cm. На крају су уписали цифру од 224 cm. Мерили су ме и у Италији, било је то "пре сто година". Они су измерили 227 cm. Све зависи од тога како мерите – прича Сергеј, преноси Russia Beyond.

У младости је пронашао себе у кошарци. Најпре је играо за репрезентацију Вјазме, а затим за московски Динамо. Током спортске каријере, Сергеј је играо за кошаркашке клубове у Русији, Киргистану, Казахстану и Турској, постао је мајстор спорта и научио неколико страних језика.

Са 29 година је због повреде ноге морао да напусти професионални спорт па је одлучио да се врати у Москву.

Највиши човек у Русији

Сергеј је неколико година био на челу Центра за физичку културу и спорт у Москви, затим се бавио дистрибуцијом кафе, а сада има стални посао у канцеларији и на терену, а поред тога има и сопствени мали бизнис – шивење одеће по мери за високе људе.

– Ако вам треба хаљина или капут, ја пронађем мајсторе који шију одећу. Испоставља се да то није много скупље него у продавници, само се све ради по индивидуалним мерама. Сви мајстори који врше услуге шивења живе у Русији – објашњава Сергеј.

Сећа се да му је одећа била једина ствар која је правила проблеме.

– Не можете лако пронаћи одећу у величини 3XL Tall, морате да потражите у онлајн продавницама или да сами сашијете оно што волите. Не јурим за трендовима, важно је да ми буде удобно. Шијем по наруџбини за себе, а и за друге.

Иљин живи у Подмосковљу, у стану са уобичајеним намештајем. Ништа није морао да преправља и прилагођава својој висини, осим што је бирао простор са плафоном високим 3,1 метар.

– Уопште нисам пробирљив – каже Сергеј.

По Москви путује градским превозом или аутомобилом. Возачку је добио недавно.

– Понекад савијем главу у метроу, али то и није тако страшно. Човек се на све навикне. У авиону, на пример, бирам седишта близу излаза за случај опасности, а понекад ме пребаце у бизнис класу, где има више простора. И у возу се некако сналазим, није ми проблем.

Сергеј је 2019. сазнао да је његов пријатељ Павел Подкољзин, кошаркаш из Новосибирска, уписан у Књигу рекорда Русије као највиши човек у земљи. Тад је написао редакцији писмо, а кад су га позвали на састанак забележили су чак три рекорда: највећа висина (224 cm), највећи распон руку (228 cm) и највећа величина стопала (34,5 cm лево, 35,2 цм десно, односно број ципела 55-56).

Тренутно је, према Гинисовој књизи рекорда, највиша особа на свету Султан Косен, фармер из Турске, са 251cm.

Сергеј га је видео у једној ТВ емисији. Он је за читаву главу виши од Руса.

(Блиц жена)