Извор:Фото: Shutterstock

ТРИКОВИ ДОМАЋИЦА: Како да вам славски колач не попуца?

Извор: Нпортал

08.11.2024.

11:47

СЛАВСКИ колач мора да има савршену корицу како би на њу могли да се стављају украси.

Свака домаћица се труди да славски колач буде што лепши и богатији, а оно што мучи све је да не пукне корица.

Разлози пуцања славског колача

Неуједначено грејање рерне: Старије или неисправне рерне често греју више са једне стране, што узрокује неравномерно нарастање теста и пуцање.

Непотпун процес нарастања: Ако тесто није довољно нарасло пре печења, то може довести до пуцања. Треба га оставити да нарасте на топлом месту барем пола сата пре стављања у рерну.

Неодговарајућа текстура теста: Тесто које се лепи за прсте захтева више брашна, док твдо тесто треба разредити. Идеално је имати мекано и ваздушасто тесто. 

BloombergAdria.com

 

Сушење теста: Ако тесто оставите на ваздуху без покривача, може да се осуши, што повећава ризик од пуцања. 

Квалитет брашна: Брашно треба чувати на тамном и сувом месту. Ако није добро складиштено, може да изгуби квалитет, што утиче на резултат.

Положај у рерни: Славски колач треба пећи у средини рерне, јер близина горњем грејачу може изазвати сушење и пуцање коре.

За савршену славску погачу, кључно је имати добру рерну, квалитетно брашно, прекривати тесто док нараста и придржавати се рецепта.

Трикови да избегнете пуцање славског колача

Избушите тесто: Пре печења, прободите славски колач виљушком да избаците ваздух изнутра.

BloombergAdria.com

 

Премазивање жуманцем: Пре печења, премазивање површине жуманцем може дати лепу боју и помоћи да не пуца.

Нарастање: Оставите тесто да нараста на топлом месту пре стављања у рерну.

Дуго месити: Што дуже месите тесто, то ће бити бољи резултат.

Подесите температуру: Ако рерна не греје равномерно, пеците на нижој температури и редовно преврћите колач како би се равномерно испекао.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО: