ОТХРАНИЛО ГЕНЕРАЦИЈЕ: Чкаља је обожавао ово српско јело
24.11.2024.
13:27
ЧКАЉА је био строг и традиционалан, бар ако је судити по његовом рецепту.
Вероватно не постоји Србин који се на помен попаре не врати у детињство, макар на кратко.
Ово традиционално српско јело од бајатог хлеба и воде спада у ону групу јела коју називамо "сиротињским", јер у старим српским домаћинствима често није било ничега што би се уз њега јело, а отхранило је генерације.
Ипак, варијације на јело су бројне, а чувени Чкаља поделио је свој рецепт за попару, која је била његово омиљено јело.
Чкаља је био строг и традиционалан, бар ако је судити по његовом рецепту, нема одступања, а ни модернизације рецепта.
- Попару није, као што се мисли, тако једноставно направити. Добра попара, права попара, попара "а ла Чкаља" прави се овако:
Узме се бајат црни хлеб (али никако са кимом) и исецка се врло ситно.
Док ви сецкате, на другој страни ври вода.
Кад проври посолите (од тога колико ће гостију да проба попару, зависи колико ћете воде и соли да ставите) па ставите свињску маст.
Никако зејтин! То већ није попара.
Кад се маст истопи стави се хлеб и меша се све док попара ври. Онда се измакне, мало се попричека, а за то време се исече стари сир.
Не долазе у обзир никакви ементалери и горгонзоле, него обичан стари, бели сир.
И, онда, сваком госту тањир попаре, а са стране кришка сира. Па се то тако једе: попара-сир, попара-сир, попара-сир... - рекао је у чланку објављеном у Кувару практичне жене, преноси Курир.
БОНУС ВИДЕО: