СВЕШТЕНИК ОБЈАСНИО: Како се правилно ломи славски колач?
26.11.2024.
08:46
СВИ ови ритуали постоје како би се породици и домаћинству осигурала заштита, благостање, а "живот им био оплемењен".
За крсну славу, припрема се славски колач, округла погача која симболизује Христа као "хлеб живота", а вино којим се прелива представља Христову крв.
Колач се прави од пшеничног брашна, а састојци зависе од тога да ли је слава посна или мрсна.
Посна погача се прави од воде, брашна и квасца, док мрсна погача има додатак жуманаца за лепу боју.
Славски колач се украшава симболима попут крста и птице, а на њему се утискује печат са словима "ИС ХС НИ КА", што значи "Исус Христос побеђује".
По правилу, славски колач треба да освешта свештеник, а то се најчешће чини у рано јутро, у цркви или у кући домаћина. Свештеник је тај који сече, односно ломи славски колач. Процедура је следећа: свештеник подиже колач пред иконом и изговарајући одговарајућу молитву, сече га "крстообразно" и прелива вином. Домаћин и свештеник окрећу колач, певајући три црквене песме.
Два обичаја за који многи не знају јесте да се славски колач пољуби (што чине сви чланови породице) пре него што га свештеник и домаћин изломе, као и да је том приликом важно да се изговари следећи текст: "Христос је међу нама" и "Јесте и биће", истакао је свештеник Вук Јовановић и напоменуо да сви ови ритуали постоје како би се породици и домаћинству осигурала заштита, благостање, а "живот им био оплемењен". На крају обреда сви љубе крст и следи честитање дамаћину, пише Мондо.
БОНУС ВИДЕО: