Извор:Фото: Ненад Живановић/Н.Параушић

СВЕШТЕНИК ОБЈАСНИО: Како се правилно ломи славски колач?

Извор: Нпортал

26.11.2024.

08:46

СВИ ови ритуали постоје како би се породици и домаћинству осигурала заштита, благостање, а "живот им био оплемењен".

За крсну славу, припрема се славски колач, округла погача која симболизује Христа као "хлеб живота", а вино којим се прелива представља Христову крв.

Колач се прави од пшеничног брашна, а састојци зависе од тога да ли је слава посна или мрсна.

Посна погача се прави од воде, брашна и квасца, док мрсна погача има додатак жуманаца за лепу боју.

BloombergAdria.com

 

Славски колач се украшава симболима попут крста и птице, а на њему се утискује печат са словима "ИС ХС НИ КА", што значи "Исус Христос побеђује".

По правилу, славски колач треба да освешта свештеник, а то се најчешће чини у рано јутро, у цркви или у кући домаћина. Свештеник је тај који сече, односно ломи славски колач. Процедура је следећа: свештеник подиже колач пред иконом и изговарајући одговарајућу молитву, сече га "крстообразно" и прелива вином. Домаћин и свештеник окрећу колач, певајући три црквене песме.

BloombergAdria.com

 

Два обичаја за који многи не знају јесте да се славски колач пољуби (што чине сви чланови породице) пре него што га свештеник и домаћин изломе, као и да је том приликом важно да се изговари следећи текст:  "Христос је међу нама" и "Јесте и биће", истакао је свештеник Вук Јовановић и напоменуо да сви ови ритуали постоје како би се породици и домаћинству осигурала заштита, благостање, а "живот им био оплемењен". На крају обреда сви љубе крст и следи честитање дамаћину, пише Мондо. 

БОНУС ВИДЕО: