ПОКАЗАТЕЉИ: Како да знамо да ли се кисели купус покварио
06.12.2024.
22:04
Кисељење купуса слободно се може назвати обавезном зимницом сваког српског домаћинства, а многи од нас питају се како да препознају да ли се у процесу купус покварио.
Постоји неколико показатеља на основу којих то можете утврдити: промена у боји и текстури, као и појава изузетно непријатног мириса. Уколико је на површини течности у бурету избила скрама зелене, или још горе, црне боје то може да буде први знак да је нешто није у реду и да је у процесу ферментације дошло до појаве гљивица. Главни разлог томе је неправилно складиштење, али и грешка у корацима припреме.
Одабир и припрема купуса
Најбоље главице за кисељење су оне пљоснате које имају густо збијене листове. Пре него што их поставите у буре, врло је важно да сваку главицу добро операн водом и сољу. Такође је изузетно важно да буре буде кристално чисто а, иако углавном сви прибегавају пластичном, најбоље би било да користите дрвено.
Такође, буре мора бити добро затворено да се не би гомилала прашина и да би се спречио улазак инсеката и мушица. Идеална температура за чување је 10 степени.
Сорте купуса које се најбрже укиселе су оне танких листова, светлозелене боје јер такве главице имају виши ниво природног шећера што доводи до брже ферментације.
Уколико сте одабрали добре главице, посолили их како ваља и испратили све претходне кораке - мала је вероватноћа да ће доћи до кварења.
(Курир)