Уколико желите да доживите аутентичне укусе југа Србије, испробајте рецепт за подварак који се деценијама спремао у једној старој кафани у Врању. Ово традиционално јело, савршено за хладне дане, доноси богатство укуса домаће кухиње и неодољиву арому печеног меса. Идеалан за зимски ручак, подварак припремљен на овај начин постаће омиљени специјалитет на вашој трпези.

Потребни састојци:

  • 1 већа главица киселог купуса, ситно исецкана
  • 1 већа кашика домаће масти
  • 1 већи празилук
  • 300–400 г свежег меса (свињетина, овчетина или друго по жељи)
  • 300 г димљених ребара
  • 1 ловоров лист
  • слатка и туцана паприка (по укусу)
  • свеже млевени бибер

Припрема:

Празилук исецкајте на колутове и пропржите га на масти док не омекша. Додајте свеже месо исечено на комаде и димљена ребра. Сипајте мало воде и динстајте све заједно неколико минута док месо не омекша.

У тигањ додајте ситно исецкан кисели купус и ловоров лист. Промешајте све добро и сипајте још воде тако да купус буде благо покривен. Кувајте јело на лаганој ватри око сат и по, повремено мешајући.

Пред крај кувања, додајте слатку и туцану паприку по укусу, као и свеже млевени бибер. Пребаците подварак у ватросталну посуду или тепсију и ставите га у претходно загрејану рерну на 220 степени. Пеците око 20 минута док не добије лепу, румену корицу.

Овај традиционални врањски подварак најбоље се слаже са домаћим хлебом и чашицом добре ракије или вина. Сваки залогај враћа дух старих времена и топлину домаће кухиње.

БОНУС ВИДЕО: