Ако се питате у чему је тајна дугог живота, требало би да боље погледате шта најдуговечнији људи на планети стављају у своје тањире. У заједницама широм света, познатим као плаве зоне, становници имају очекивани животни век знатно изнад просека, а доручак игра кључну улогу у њиховој свакодневној рутини.
Плаве зоне су географске регије у којима људи живе знатно дуже од глобалног просека. Ту спадају Лома Линда (Калифорнија, САД), Окинава (Јапан), Сардинија (Италија), Никоја (Костарика) и Икарија (Грчка). Ове заједнице не само да имају велики број стогодишњака, већ и њихови становници уживају у врхунском квалитету живота у старости, избегавајући хроничне болести као што су дијабетес, болести срца и рак.
Фото: Профимедиа
Заједнички елемент за све ове регионе је исхрана заснована првенствено на целој, непрерађеној храни богатој хранљивим материјама.
Који је омиљени доручак најдуговечнијих људи на свету?
Прочитајте још
У Лома Линди многи старији људи једу споро кувану овсену кашу целог живота, заједно са орашастим плодовима, семенкама и сувим воћем, као што су урме или суво грожђе. Овас је богат растворљивим влакнима, посебно бета-глуканом, који помаже у смањењу холестерола и побољшању здравља срца. Становници Окинаве такође преферирају овас или смеђи пиринач, у пратњи ферментисаног поврћа, које подржава здравље пробаве.
Шта можете да једете са овсеном кашом?
Свеже и суво воће
У Костарики, папаја, банане и поморанџе су део првог оброка у дану. Оне обезбеђују издашну залиху антиоксиданата и витамина Ц. У Грчкој, становници острва Икарија често конзумирају свеже или сушене смокве, богате влакнима и фенолним једињењима која се боре против упале.
Орашасти плодови и семенке
Најдуговечнији људи на Сардинији често укључују бадеме и орахе у доручак. У Лома Линди, бадеми се често мешају у зоб. Здраве масти у орасима смањују упале и штите кардиоваскуларни систем.
Све више људи се одлучује за ову суперхрану
На срећу, овас није само део исхране становника плавих зона, већ се све више конзумира широм света, посебно међу младима. Истраживање спроведено у Великој Британији показало је да млади људи између 18 и 24 године конзумирају највише порција овсене каше од свих старосних група, при чему 39 одсто њих има ову навику.
(Мондо)