Бели лук је пре више од 5.000 година званично проглашен лековитим, тога се држе и савремени научници и не споре његова моћна дејства на људски организам.

Фото: Профимедиа

 

Међутим осим самог језгра белог лука, стручњаци су се сложили и да је и његова љуска која најчешће заврши у смећу изузетно лековита.

Осим самог лука, који је најчешће конзумирани део ове биљке, љуска је често занемарени део.

Међутим, она је пуна фенилпропаноида, који су пуни антиоксиданса, а бројни стручњаци тврде да је љуска због својих посебних својстава чак и богатија у здравим састојцима од самог лука.

У љусци је спој флавонол који је богат влакнима и снижава крвни притисак. То значи да је добар за срце, пробаву, снижава холестерол, али и многе друге ствари.

Крстарица