У телевизијском обраћању емитованом непосредно пре поноћи у свакој од 11 руских временских зона, Путин је рекао да се земља суочила са "колосалним изазовима", али да је "научила да живи у тим тешким условима и да решава тешке задатке захваљујући солидарности".

"Наставили смо борбу против опасне пандемије која је захватила све континенте и још не престаје. Та болест је однела десетине хиљада живота. Желим да изразим искрену подршку свима који су изгубили најмилије", казао је Путин.

Руски кризни штаб за борбу против пандемије пријаво је 10,5 милиона потврђених инфекција корона вирусом и 308.860 смртних случајева од последица заразе, док је државна агенција за статистику, која користи шире критеријуме у рачунању, пријавила око 626.000 умрлих.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Путиново обраћање нацији емитовано је неколико сати после његовог телефонског разговора са америчким председником Џозефом Бајденом, у чијем су средишту били предстојећи преговори Вашингтона и Москве око Украјине, близу чије границе је Русија нагомилала десетине хиљада војника.

Преговори ће бити вођени о захтеву Русије да јој Запад пружи гаранције да се НАТО неће даље ширити на исток ни распоређивати оружје на територији Украјине и других бивших совјетских република.

Бајден је у разговору поново запретио новим санкцијама Русији у случају ескалације ситуације или руске инвазије на Украјину, на шта је Путин одговорио упозорењем да би такав потез САД могао да доведе до потпуног прекида односа две силе.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".