Последњих месеци САД бележе прилив миграната и азиланата из Централне Америке, а стручњаци наводе да су насиље, природне катастрофе и економски пад повезан са пандемијом неки од разлога за масовни пораст.

Шаторски камп у војној бази "Форт Блис" у Ел Пасу у Тексасу привремени је дом за преко 2.000 тинејџерске деце која су сама прешла америчко-мексичку границу и која сада чекају поновно спајање са породицом у САД.

Налази до којих је дошао ББЦ у својој истрази, на основу разговора са запосленима и фотографијама и видео записима, укључују наводе о сексуалном злостављању, епидемијама ковида и ваши, детету који чека на медицинску помоћ, недостатку чисте одеће и гладној деци којој се сервира недовољно кувано месо.

Камп "Форт Блис" састоји се од најмање 12 шатора, а у некима од њих истовремено је смештено на стотине деце, која већи део дана ту бораве, излазећи на сат или два због рекреације или да се построје са стотинама других за оброк.

Особље је за ББЦ рекло да је храна углавном јестива, али 15-годишњак који је недавно пуштен навео да је храњен некуваним месом.

 - Понекад је пилетина имала крв, месо је било врло црвено. Нисмо могли да поднесемо глад и јели смо, али нам је позлило од ње - сведочио је овај дечак.

Такође је постављено неколико шатора само за смештај великог броја болесних ,који су деца назвала "Ковидград".

 - Стотине деце има позитиван тест на ковид 19 - потврдио је један од запослених, који је затражио да остане анониман јер је особљу забрањено да говори о кампу.

Поред ковида, забележени су и епидемије грипа и стрептокока од отварања кампа крајем марта.

Нека деца којима је потребна хитна медицинска помоћ су запостављена, а на тајном снимку састанка особља у мају датом ББЦ-у, запослени је говорио о детету које је искашљавало крв и којем је била потребна хитна медицинска нега.

Деца говоре о занемаривању, прљавштини и страху у америчким камповима, а епидемија ваши је по сведочењу једног од радника била присутна прошлог месеца у шатору са 800 девојака који је проглашен за карантин.

Министарство за здравство и социјалне услуге (ХХС), које ангажује приватне компаније који помажу у вођењу кампа, поручило је да се залаже за транспарентност, али је новинарима одбијен приступ кампу и није одговорило на конкретне наводе о занемаривању у "Форт Блису" које је открио ББЦ, али је у саопштењу поручило да испуњава потребне стандарде за бригу о деци.