Вероватно најпрљавије воће по остацима пестицида су јагоде. Ево неколико разлога зашто би требало да будете опрезни када једете јагоде и како их безбедно можете укључити у своју исхрану.

Висок садржај пестицида

Бобице често садрже високе нивое пестицида, јер се многе хемикалије користе за заштиту од штеточина и болести. Према извештајима организација које прате безбедност хране, као што је Радна група за животну средину (ЕВГ), јагоде се често налазе на врху листе воц́а са највише остатака пестицида.

Јагоде имају танку и нежну кожу коју је тешко темељно очистити. Пестициди могу да продру у кожу и остану у плоду, тако да прање водом можда нец́е бити довољно за уклањање свих остатака пестицида.

Здравствени ризици

Дуготрајно излагање пестицидима може бити повезано са различитим здравственим ризицима, укључујуц́и ендокрине поремец́аје, неплодност, проблеме са јетром и друге озбиљне здравствене проблеме.

Иако су појединачни остаци пестицида у воц́у обично присутни само у малим количинама, кумулативни ефекат редовног конзумирања контаминираног воц́а представља здравствени ризик.

Како безбедно јести јагоде

Најбољи начин да смањите изложеност пестицидима је да одаберете органски узгојене јагоде. Органски усеви обично не користе синтетичке пестициде или их користе у минималним количинама.

Ако органске јагоде нису доступне, добро оперите јагоде под текуц́ом водом. Такође можете користити раствор воде и сирц́ета (1 део сирц́ета на 3 дела воде) да натопите бобице на неколико минута, а затим их исперите водом.

Покушајте да купите јагоде од локалних узгајивача за које знате да користе мање пестицида или имају више природних метода узгоја. Локални производи су такође обично свежији и мање контаминирани током транспорта, пише Метрополитан.си.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО