Нова табела показује колико заштите пружају једна, две и три дозе вакцине против омикрона, новог соја коронавируса. Британска Агенција за здравствену безбедност је у петак објавила податке ослањајући се на информације прикупљене током пораста броја омикрона у земљи крајем децембра.

Утврђено је да, иако вакцине мање штите од заразе омикрон сојем него од делте, заштита од хоспитализације остаје висока. Заштита од хоспитализације је временом ослабила након друге дозе, али ју је бустер доза поново повећала, показале су бројке.

Студија је заснована на подацима прикупљеним између 27. новембра и 24. децембра 2021. Она пружа прве формалне процене ефикасности бустер вакцине против тешке болести, објавио је у петак Ерик Топол, директор Транслационог института за истраживање Скрипса.

За хоспитализацију (комбиновани подаци за све врсте вакцина):

- Једна доза: 52 одсто смањен ризик од хоспитализације у поређењу са невакцинисанима.

- Две дозе: смањење од 72 одсто у року од 24 недеље од друге дозе.

- Две дозе (дуготрајно): 52 одсто смањен ризик након 24 недеље од друге дозе.

- Три дозе: 88 одсто смањен ризик две недеље након треће дозе.

За симптоматску болест (комбиновани подаци за све врсте вакцина):

- Једна доза: 26 одсто смањење ризика од симптоматског ковида у року од четири недеље од прве дозе.

- Две дозе: смањење од 18 одсто у року од 24 недеље од друге дозе.

- Две дозе (дуготрајно): смањење од два одсто након 24 недеље друге дозе.

- Три дозе: 63 одсто смањен ризик две недеље након треће дозе.

У Британији су у употреби вакцине АстраЗенека, Фајзер и Модерна, па се подаци могу разликовати у земљама које користе другачији сет цепива. Већина старијих људи у Великој Британији добила је вакцину АстраЗенека, коју, на пример, нису користили у Америци, док Британија никада није користила једнократну вакцину Џонсон и Џонсон.

Чини се да налази потврђују да су вакцинација и бустер доза ефикасно средство против омикрона. Ова варијанта хара светом и ризикује да здравствене системе гурне на "ивицу колапса", недавно је саопштила Светска здравствена организација.

Није јасно колико ће трајати заштита од бустера трајати. УКХСА је раније известила да је заштита од симптоматске болести опала након десет недеља са 70 одсто на 45 одсто након Фајзер бустера међу онима који су већ узели две дозе Фајзера.

(Новости)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".