Велики петак је дан када сви православни верници посте али важно је да знамо и на који начин треба то да радимо, али и које ствари никако не треба да користимо тог дана, што ретко ко зна. Међутим, етнолог Саша Срећковић, музејски саветник из Етнографског музеја, који је стручњак за традицију и обичаје, објаснио нам је важна стара правила.

Фото: Схуттерстоцк
Хришћани Велики петак сматрају најтужнијим даном јер је на тај дан разапет Исус Христ, па је због тога важно и да знамо обичаје које треба да испоштујемо.
- По строжијем правилу на Велики Петак се једе само посна храна на води и/или се једноничи (узима се само један оброк за 24 сата). Поштовање строгог поста на Велики Петак би рецимо значило да се конзумирају само суви хлеб и вода. Или се, пак, као што је то био случај у ресавском крају, кувала коприва. По хришћанском канону, на води се тог дана могу спремати барено поврће, свеже или суво воће и поврће, као и хлеб, мед и барени пиринач - рекао нам је Саша.
Фото: Профимедиа
Прочитајте још
Он нам је затим открио и обичај који многи људи не знају, тачније шта је то што не треба да користимо на Велики петак.
- Посебно не ваља солити храну, јер се сматра да се тако додатно 'сипа со на Исусове ране'. Приликом јела, такође, не би требало користити виљушку и нож - објаснио нам је Саша.
(Лепа и Срећна)