Сезонско и домаће воће увек је боља опција од увозног, али понекад је заиста тешко препознати домаће јагоде, јабуке или друго воће. Постоје и многе преваре да би се јагоде боље продале што је више него добар разлог знати како препознати домаће јагоде од увозних.

Како препознати домаће јагоде?

Јагоде које су узгајане у домаћим пластеницима или пољима такође могу бити третиране пестицидима, а то што су домаће не искључује ту опцију. Али с домаћим јагодама барем знате да нису прошле неколико граница, више паковања, вожњу и ко зна какво третирање. Уз то, куповином домаћих производа подржавамо локалне произвођаче, а тиме и целокупну економију. И оно, можда најважније, домаће јагоде су напросто укусније од увозних.

Фото: Профимедиа

 

Укус домаћих јагода

Главна разлика домаћих и купљених јагода је у укусу. Као и разлика код увозног и домаћег парадајза, јагоде произведене локално имаће пуно интензивнији укус. Нећете имати утисак као да су пластичне или као да би требало да им додате шећера да би имале барем неки укус. Домаће јагоде имају јак, сладак и укусан укус који остаје у устима и након конзумирања. Такође, кад се користе у колачима, дају снажну арому.

Фото: Профимедиа

 

Мирис домаћих јагода

Купљене увозне јагоде врло често немају никакав мирис или је он врло слаб. Као и код укуса, он ће бити половичан и једва ће подсећати на јагоде. Разлог за то је што се увозне јагоде често беру док нису зреле и црвене. Боју и мирис даје сунчева светлост која у овом случају изостаје.

Облик домаћих јагода

За разлику од увозних јагода, домаће јагоде ће бити неправилног облика, с деформацијама и пукотинама. У последње време се код увозних јагода примећују врло велики плодови. Код домаћих јагода је то реткост те ће већина бити средње величине и пуне неправилности у облику. Уз то, увозне јагоде су јако тврде на додир и док се једу, док су домаће пуно мекше.

Фото: Shutterstock

 

Боја домаћих јагода

Док су увозне јагоде интензивне црвене боје, домаће не морају бити такве. Свакако, то зависи од сорте, али домаће јагоде варирају од светлоцрвене до тамноцрвене боје. Боја домаћих јагода унутра може бити пуно светлија од спољашњег дела, док ће увозне јагоде бити јарко црвене изнутра и споља.

Петељка код домаћих и увозних јагода

Један од елемената по којем можете препознати домаће јагоде је и њена петељка. Наиме, код домаћих јагода је петељка бледо зелена, а разлог за то је то што су недавно убране. Ако је петељка тамнија, значи да је прошло више времена од бербе. Разлика је и у семенкама; домаће јагоде ће имати пуно више семенки од увозних.

(Citymagazin)

БОНУС ВИДЕО: