Предстојећи првомајски уранак прилика је да бројни грађани оду на излет у природу и да спремају храну на роштиљу, што може представљати ризик да се појаве пожари на отвореном због чега командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд Драган Миковић саветује да ложишта и роштиљи треба да буду на обезбеђеним местима која су предвиђена за такве активности, као и да не треба правити роштиљ и ложити у шумама.

"Ако се ложи на отвореном простору - да се обезбеди тај простор, да се очисти око ложишта и да се са собом понесе довољна количина воде, најмање један балон од пет или шест литара воде. Када се заврши са спремањем роштиља и са употребом ватре, да се провери да ли је све угашено и после тога да се прелије том водом, добро да се натопи, да будемо сигурни да тај пожар неће да се прошири", рекао је Миковић за Танјуг, преноси Блиц.

Фото: Shutterstock

 

 

Опрез близу магистралних путева

Он је указао да пожари на отвореном могу брзо да се прошире, поготово ако дува ветар, па је саветовао да се не ложи и не пали близу магистралних путева, јер ветар може да га нанесе на пут и да се тако створи димна завеса, која може да изазове саобраћајне несреће.

"Кад год видите пожар, позовите 193"

"Пожари на отвореном се изузетно брзо шире, зависи и од врсте растиња које је захваћено, али веома брзо се шире. Приликом тих пожара на отвореном наши суграђани би морали да прихвате све апеле, савете и наређења које добију од ватрогасаца. У случају да ватрогасци процене да ће бити угрожен тај део, да се склоне одатле док не буду потпуно сигурни. Ако видимо да пожар иде ка нашем плацу или кући - да покушамо да направимо један појас од земље, да уклонимо траву, да уклонимо растиње, ако можемо. Ако не можемо, онда на време да се евакуишемо одатле. Кад год видите неки пожар, да ли је то затворен или отворен простор, увек назовите ватрогасце на 193", рекао је Миковић.

БОНУС ВИДЕО: