Трешње, иако су углавном састављене од воде - око 80 одсто - снабдевају тело вредним хранљивим материјама. Порција од 100 г садржи, између осталог, 16 г угљених хидрата и 2 г влакана. Низак садржај масти - 0,2 г и протеина - 1,06 г, чини их лаганим, али вредним додатком исхрани.

Ово воће је одличан извор витамина Ц - 7 мг на 100 г, кључног за изградњу имунитета и заштиту ћелија од оксидативног оштећења. Поред тога, трешње обезбеђују фолну киселину, витамине А, Е и К, као и минерале попут калцијума, гвожђа, калијума (222 мг) и јода, чији је садржај импресивних 330 мг у 100 г воћа.

Трешње су богате полифенолима и антоцијанинима, који имају антиинфламаторно дејство и делују против оксидативног стреса. Студије показују да ово воће може ефикасно да смањи оштећења коже узрокована слободним радикалима и такође ублажи упале. Могуће је да могу да смање ризик од развоја болести као што су хипертензија и дијабетес типа 2.

Једна од највећих предности трешања је њихов садржај влакана, што позитивно утиче на дигестивни систем. Редовна конзумација ових плодова може да побољша рад црева и спречи затвор. Оброк богат влакнима такође помаже у контроли телесне тежине и смањује ризик од кардиоваскуларних болести.

Подједнако важан састојак присутан у трешњама је јод, есенцијални елемент за правилно функционисање штитне жлезде. Адекватна количина јода у исхрани доприноси производњи хормона штитне жлезде, који утичу на развој и метаболизам тела. Идеалан су додатак исхрани старијих особа зато што садрже калијум, који помаже у регулисању крвног притиска и подржава здравље срца. Поред тога, пуни су биоактивних састојака који могу да побољшају квалитет сна и смање ризик од деменције.

Упркос релативно високом садржају природних шећера (13 г на 100 г), трешње имају низак гликемијски индекс. То значи да дијабетичари могу да конзумирају ово воће, иако у умереним количинама, без ризика од наглих скокова глукозе у крви.

Трешње је најбоље јести сирове, убране директно са дрвета или купљене на локалној пијаци. Могу да се користе на много начина у кухињи. Ово је воће које не само да одушевљава својим укусом, већ и пружа телу бројне здравствене користи. То је добар разлог да их чешће једете током летње сезоне и уведете их у своју свакодневну исхрану.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: