Свеже убране јагоде најбољег су укуса, па се препоручује да их једете чим вам буду при руци. Међутим, ако се неко одлучи за веће куповине, кључно је правилно чување воћа у фрижидеру. Како објашњавају стручњаци, ово може да продужи њихову свежину за два до три дана, под условом да се поштује неколико правила.

Први корак је да избегавате испирање јагода пре него што их ставите у фрижидер. Влажно воће много брже трули и постаје буђаво. Још једно правило је да избегавате да их чврсто затварате у пластичне посуде или кесе. Недостатак приступа ваздуху негативно утиче на њих.

Фото: Shutterstock

 

Добра је идеја да воће сипате у корпу или цедиљку која ће им омогућити да "дишу" или да их раширите по равном тањиру обложеном папирним убрусом. Можете да покријете врх још једним слојем папирног убруса, али је важно да не слажете јагоде једну на другу. То може да их оштети.

Такође је важно да направите избор пре складиштења воћа у фрижидер. Одмах употребите труле или оштећене плодове, на пример за компот или десерте. Најбоље је да оставите добре јагоде и то са дршкама. То је трик којим се служе познати кулинарски стручњаци. Помаже јагодама да дуже остану свеже.

Фото: Профимедиа

 

Такође је важно да запамтите да јагоде чуване у фрижидеру губе део свог укуса и ароме. Вађење неколико минута пре сервирања омогућава им да поврате свој пуни укус, што их чини још примамљивијом летњом посластицом. Међутим, чак и када се чувају у идеалним условима, јагоде не би требало да остану у фрижидеру дуже од два до три дана. Што их пре поједете, већа је шанса да добијете њихову природну слаткоћу и свежину.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: