Многи се питају како да брзо одмрзну млевено месо, а у журби посежу за брзим решењима – оставе месо на кухињском пулту или га чак прелију врелом водом како би убрзали процес. Нажалост, иако практични, ови начини могу да донесу више штете него користи.

Избор праве методе одмрзавања меса не утиче само на укус, већ и на безбедност оброка. Млевено месо је нарочито осетљиво – због своје структуре и велике површине погодније је за развој бактерија, па опрез није опција, већ нужност.

Ово су најчешће грешке које треба избегавати:

Одмрзавање на собној температури

Иако делује једноставно и природно, ова метода крије озбиљне ризике. Спољашњи слој меса брзо се загреје и постаје идеално тло за размножавање бактерија, док је унутрашњост и даље смрзнута. Резултат? Повећан ризик од тровања храном.

Врела вода

Топла или врела вода може брзо да отопи лед, али истовремено подстиче брзо ширење бактерија. Површински слојеви меса брзо улазе у ризичну температурну зону, док унутрашњост остаје сирова – због чега је ова метода посебно опасна.

Исправне и безбедне методе одмрзавања:

Фрижидер је најсигурнији избор

Премештањем смрзнутог меса у фрижидер (најбоље на доњу полицу, даље од друге хране), омогућавате му да се равномерно и безбедно отопи. Ова метода траје дуже – обично се користи преко ноћи, али држи месо ван опасне зоне и спречава развој бактерија.

Хладна вода

Ако немате времена да чекате целу ноћ, хладна вода може да буде добра алтернатива. Млевено месо ставите у водоотпорну кесу и потопите у хладну воду. Воду мењајте на сваких 30 минута. На овај начин месо ће се отопити за око сат времена, али га обавезно термички обрадите одмах након одмрзавања.

Микроталасна

За оне који су у великој журби, микроталасна је најбрже решење. Ипак, будите опрезни – месо ће се делимично скувати, што значи да га треба одмах припремити до краја. Користите посуде погодне за микроталасну и избегавајте да месо стоји након одмрзавања.

Одмрзавање је први корак у припреми сваког јела, и ако се изведе погрешно, може да угрози цео процес кувања и ваше здравље. Млевено месо је посебно ризично због начина на који је обрађено и складиштено, па захтева додатну пажњу.

У кухињи брзина не сме да буде важнија од безбедности. Ако планирате да користите млевено месо, издвојте време и размислите унапред. Фрижидер и хладна вода су ваши најбољи савезници у очувању здравља и квалитета јела. Јер права одговорност почиње пре него што се тигањ загреје, преноси Вечерњи лист.

БОНУС ВИДЕО: