У белом делу лубенице (кори) се налазе велике количине витамина Б6, Ц, А, магнезијума, цинка и калијума. Садржи и аминокиселину цитрулин која је одлична за здравље срца и крвних судова, бољу циркулацију, а тиме и бољи секс, преносе медији.

Фото: Shutterstock

 

 

– У бијелом делу лубенице су позамашне количине цитрулина (по коме је лубеница добила име или обрнуто) које реагују са нашим ензимима те настаје аминокиселина аргинин за коју знамо да повољно делује на кардиоваскуларни систем и јача циркулацију. Понаша се слично као Виагра додуше знатно слабије или би морали појести баш велике количине белог дела лубенице како би имали исти учинак као Виагра – објаснила је Оља Мартинић, дијететичарка и нутриционисткиња Нутриционистичког саветовалишта Оља из Сплита.

– Лубеницу често једемо самостално. Ипак би особе које су гојазне или избегавају намирнице високог ГИ требали користити лубеницу као састојак смути напитка па јој додати уз црвени и бели део као и  орашасте плодове како би се добио напитак умереног ГИ. Свакако предлажем искористите високо вредни бели део лубенице – додала је и предложила неколико рецепата од коре лубенице.

Слатко  од  лубенице

Састојци: 1 кг коцкица белог дела коре лубенице, 800 г шећера, 1 л воде, каранфилићи, 200 г сецканих ораха, 1 лимун.

Припрема: Бели део лубенице прокувати у води 10 минута. Оцеђену лубеницу кувати у води, шећеру и каранфилићима. Лимун исећи на кришке. Кувати 20 минута па додати сецкани орах и кувати још 5 до 10 минута док се не постигне жељена густина. Слатко спремити у пастеризоване тегле.

Салата од коре од лубенице

Састојци: 200 г коре од лубенице, 200 мл павлаке, чајна кашика власца, 1 жута паприка, 100 г краставца, со, бибер, 1 кашика маслиновог уља, винско сирће или ацето балзамицо.

Припрема: Састојке равномерно насецкати на мање коцке па додати дресинг од уља павлаке и ацето балсамица.

Компот од лубенице

На коцке насецкати кору лубенице па додати воду и каранфилић те кувати док не омекша. Засладити по жељи.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: