Хладан туш за савршен укус

Када ставите парадајз на ниску температуру, дешавају се две лоше ствари. Прво, успорава се процес зрења. Парадајз свој пун, богат укус развија управо на собној температури. Хладноћа прекида тај процес и оставља вас са парадајзом који је воденаст и безукусан.

Друга, и можда још гора ствар, јесте што хладноћа трајно мења његову текстуру. Хладан ваздух оштећује мембране унутар плода, због чега он постаје брашнаст и гњецав. И полако нестаје сочна и чврста текстура! Ензими који су одговорни за стварање оног препознатљивог, летњег мириса и укуса парадајза једноставно се успоравају на хладноћи.

Фото: Shutterstock

 

Где онда треба да стоји?

Одговор је једноставнији него што мислите – на кухињском пулту или столу, у чинији или корпи. Идеална температура за чување парадајза је собна температура, далеко од директне сунчеве светлости која би могла да убрза његово пропадање. Тако му дајете шансу да сазри до краја и развије све ароме које га чине тако посебним.

Постоји и мали трик: ако га чувате окренутог петељком надоле, може дуже остати свеж јер се тако смањује губитак влаге.

Фото: Профимедиа

 

Постоји ли изузетак од правила?

Наравно, као и у свему, и овде постоји један изузетак. Ако је парадајз већ потпуно зрео, а знате да га нећете појести у наредних дан или два, можете га ставити у фрижидер. Тиме ћете привремено зауставити даље зрење и спречити да пропадне.

Ипак, кључно је да га извадите из фрижидера најмање сат времена пре јела. Дајте му времена да се врати на собну температуру како би повратио бар део свог изгубљеног укуса и ароме. 

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: