Готово сваки љубитељ собних биљака познаје онај осећај разочарања када прелепи, бујни зелени листови почну да добијају неугледну жуту боју. То није само естетски проблем, то је тихи позив биљке у помоћ. Али, пре него што се предате очају и отпишете своју зелену лепотицу, решење за најчешћи узрок овог проблема можда се већ налази у вашој кухињи.

Зашто листови уопште жуте?

Жутило листова, стручно названо хлорозом, дешава се када нешто омета производњу хлорофила – пигмента који биљкама даје карактеристичну зелену боју и кључан је за фотосинтезу. Иако узрока може бити више, најчешће се своде на неколико кључних фактора.

Иронично, и превише и премало воде може довести до истог симптома.

Прекомерно заливање: Ово је најчешћа грешка. Када је земља стално натопљена, корење не може да "дише". Почиње да трули, постаје мекано и браон и губи способност да апсорбује воду и хранљиве материје. Резултат? Доњи, старији листови први почињу да жуте.

Недовољно заливање: С друге стране, ако биљка не добија довољно воде, не може да транспортује есенцијалне хранљиве материје кроз свој систем. Цела биљка може почети да вене, а листови, често почев од доњих или ивица постају суви, хрскави и жути.

Једноставан тест: Забодите прст неколико центиметара у земљу. Ако је сува време је за заливање. Ако је влажна сачекајте још неколико дана.

Хранљиве материје и пХ вредност земљишта

Као и људи, биљке захтевају уравнотежену исхрану. Недостатак важних нутријената попут азота, магнезијума или гвожђа често се манифестује кроз жутило листова.

На пример, мањак гвожђа узрокује жућење младих листова, док нерватуре остају зелене. Понекад хранљивих материја има довољно, али ако је пХ земљишта неодговарајући, биљка не може да их усвоји.

Светлост, температура и општи стрес

Светлост: Превише директног сунца може спржити листове, остављајући их избледелим и жутим. Премало светла спречава фотосинтезу, па биљка одбацује доње листове да би сачувала енергију.

Температура: Нагле промене температуре, хладан промаја или близина грејних тела могу шокирати биљку и изазвати жућење и опадање лишћа.

Штеточине и болести: Ситни паразити попут паукових гриња или вашки хране се биљним соковима, изазивајући жуте тачкице и оштећења.

Решење с јабуковим сирћетом

Када је узрок жутила недостатак гвожђа или неодговарајући пХ земљишта, решење може бити изненађујуће једноставно и ефектно – јабуково сирће.

Многе популарне собне биљке, попут гарденија, азалеја или папрати, воле благо кисело тло. Вода из чесме често је базна (тврда), што временом подиже пХ земље и отежава биљци апсорпцију гвожђа. Ту на сцену ступа јабуково сирће, његова блага киселост снижава пХ вредност и "откључава" нутријенте, чинећи их доступним корену.

Рецепт за опоравак биљке

Примена је веома једноставна, али је важно да поштујете размеру како не бисте оштетили биљку.

Припрема раствора: У једној литри воде размутите две кашике јабуковог сирћета.

Примена: Пре третмана проверите да ли је земља у саксији благо влажна (не сува). Залијте биљку са око 200 мл припремљеног раствора - директно у земљу, не по лишћу.

Учесталост: Понављајте поступак једном недељно, три узастопне недеље. Већ после првог или другог третмана приметићете да нови листови расту здравији и зеленији.

Превенција је најбољи лек

Трик с јабуковим сирћетом одличан је за брзу интервенцију, али дугорочно здравље биљака зависи од правилне и доследне неге.

Одговарајуће саксије: Користите саксије са рупама за дренажу како би вишак воде могао да истече.

Редовно ђубрење: У сезони раста (пролеће и лето) прихрањујте биљке уравнотеженим течним ђубривом.

Познавање биљке: Истражите специфичне потребе сваке врсте коју имате. Неке, попут сансеверије, изузетно су отпорне, док су друге, попут калатеје, осетљивије и захтевније.

Природан циклус живота: Не заборавите да је сасвим нормално да с времена на време по који доњи, најстарији лист пожути и опадне. То је природан процес старења и није разлог за бригу ако је остатак биљке здрав, преноси Мисс7.

(Жена)

БОНУС ВИДЕО: