Фајнал-фор кошаркашке Евролиге требало би маја 2022. године да буде одржан у Београду сазнаје "Моззарт Спорт"

Вест још званично није потврђена, али су су изгледи да ће престони град Србије као и Штарк Арена поново угоситити четири најбоља европска тима, баш као и у касно пролеће 2018. године када је тријумфовао мадридски Реал, савладавши у финалу Фенербахче.

Како сазнајемо конкретни кораци су већ учињени, па је руководство Евролиге близу коначне одлуке да фајнал-фор Евролиге из Берлина пресели у Београд

Када је заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио пре неколико седмица да ће се Београд кандидовати за организацију завршног турнира Евролиге, сви су на прву лопту помислили на 2023. годину. Посебно, што је борд Евролиге још прошле године да домаћинство за ову сезону додели Берлину. Међутим, у последњих неколико седмица дошло је до преокрета.

Према нашим сазнањима Весић је током прошле недеље преговарао са Евролигом и понудио да Београд замени Берлин јер због епидемиолошких мера у главном граду Немачке не би било омогућено присуство публике. Са друге стане Београд је дао Евролиги гаранције да ће на турниру у Арени моћи да присуствују навијачи, али само уз валидну потврду о вакцинацији. То је било довољно људима из Барселоне да практично донесу одлуку о премештању фајнал-фора Евролиге у престони град Србије. Остале су само још ситнице и детаљи да цео посао добије и озваничење.

Према нашим сазнањима преко 90 одсто уговора Београда и Евролиге је усаглашено и очекује се да у наредним данимa буду решена спорна питања. Београд је понудио присуство публике уз обавезну вакцинацију, медицинске протоколе и бесплатне тестове за екипе и званичнике, фиксне цене хотела што је много више од онога што Берлин у овом тренутку може да понуди. Још један детаљ ишао је у прилог Србији и главном граду. Поучен искуством од прошле године када су се до последњег дана за организацију завршног турнира такмичили Београд и Истанбул, Горан Весић је сада челницима турског мегаполиса понудио џентлменски договор. Наиме, план је да Истанбул сада стане иза кандидатуре Београда, а да Београд подржи жељу Истанбула да организује фајнал-фор 2023. године. Баш тада турски Савез и тамошња кошарка славе век постојања.

Да је цела ствар практично већ договорена говори и следећи податак - очекује се да почетком наредне недеље на позив Горана Весића дође Ђорди Бартомеу.

Тим Београда који преговара данима уз Весића чине Горан Шашић, секретар Удружења тренера Евролиге и Горан Грбовић, директор Штарк Арене.

(Kurir)