Чипс је омиљена грицкалица, али ново истраживање упозорава да редовна конзумација прженог кромпира повећава ризик од озбиљних здравствених проблема и не би требала постати свакодневни обичај.

Фото: Профимедиа

 

 

Истраживање и ризик од дијабетеса

Студија објављена у Тхе Бритисх Медицал Јоурналу показала је да особе које једу пржени кромпир три пута недељно имају 20% већи ризик од развоја дијабетеса типа 2, а при учесталости од пет пута недељно ризик расте на 27%.

Гојење и ефект „роллерцоастера” шећера

Чипс је висококалоричан, богат мастима и сиромашан влакнима, па не даје осећај ситости и лако води до преједања и накупљања килограма; након конзумације долази до наглог пораста, а затим пада разине шећера у крви што изазива умор и поновну жељу за храном.

Утицај соли и срчане болести

Једна порција чипса може садржавати и више од 200 мг натријума; прекомеран унос соли оптерећује срце и крвне судове, повећава крвни притисак и дугорочно подиже ризик од кардиоваскуларних болести и можданог удара.

Проблеми с пробавом и микробиотом

Због мањка влакана, честа конзумација чипса може отежати рад црева, довести до затвора и нарушити равнотежу цревне микробиоте што слаби имунитет и негативно утиче на целокупно здравље.

Акриламид и могући ризик од рака

Пржењем кромпира на високим температурама настаје акриламид, хемијско једињење које је повезано с повећаним ризиком од развоја карцинома; повремено уживање није кључни проблем, али свакодневна конзумација представља озбиљан здравствени ризик.