Ова чорба се веома лако и брзо прави. Блитва се такође може спремати у било ком другом годишњем периоду. Изузетно је здрава и богата влакнима. Одличан је симбол за хранљивост и једноставност у исхрани, побољшава метаболизам.

Састојци (за 4 особе):

  • 1 велика веза блитве (око 400 г)
  • 1 већи кромпир
  • 1 већи црни лук
  • 2 чена белог лука
  • 1 шаргарепа (по жељи)
  • 1 кашика брашна
  • 2 кашике уља
  • 1,2 л воде или повртног бујона
  • Со и бибер по укусу
  • Мало першуна за декорацију


Припрема:
 

Блитву је потребно добро опрати, листове исећи на траке, а стабљике на ситне комаде. Кромпир се ољушти и исецка на коцкице, док се лук и шаргарепа ситно сецкају, а бели лук згњечи или ситно исецка.

У већој шерпи загреје се мало уља, дода се лук и пржи док не постане стакласт. Затим се додају бели лук и шаргарепа, па се све заједно кратко пропржи. Након тога се поспе брашном, које се кратко запече да нестане сиров укус, па се полако долива вода или бујон уз стално мешање да не остану грудвице.

У течност се затим додају кромпир и стабљике блитве, који се кувају око 10 до 15 минута, док кромпир не омекша. Потом се додају листови блитве и чорба се кува још неколико минута, док поврће не постане мекано и сочно.

На крају се додају со и бибер по укусу, а по жељи и мало сецканог першуна или кашичица лимуновог сока за освежавајући укус. Чорба се послужује топла, уз парче хлеба или домаће лепиње, као савршен оброк пун укуса и здравља.

Фото: Профимедиа

 

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: