Захваљујући својој кремастој текстури и благом укусу, овсено млеко постало је популарна алтернатива млеку без млечних састојака.

Али да ли је овсено млеко заиста боље за вас, као што многи мисле? Иако је биљног порекла и без лактозе, одговор је сложенији него што се чини.

Регистровани дијететичари су упоредили нутритивне вредности овсеног млека и обичног млека. Поред тога, објаснили су које млеко је здравије и како одабрати између њих.

Нутритивне вредности овсеног млека

Тачан нутритивни састав овсеног млека зависи од начина припреме. Такође се разликује између домаће и куповне верзије, јер се ова друга обично додатно обогаћује хранљивим материјама.

У поређењу са крављим млеком, овсено млеко садржи више угљених хидрата и мање масти. Такође има више влакана, иако се део влакана из овса уклања током производног процеса. Поред тога, обогаћено овсено млеко садржи знатно више гвожђа, према речима Катлин Мур, РДН, ЛД, регистроване дијететичарке на Универзитету Охајо, у центру ,,Wexner Medical Center".

Ово је корисно ако не једете животињске производе (главни извори гвожђа) и морате гвожђе уносити из других намирница.

„Гвожђе је неопходно за транспорт кисеоника, производњу енергије, раст и развој, стварање ензима и подршку имуном систему“, објашњава Мурова.

Фото: Профимедиа

 

Обогаћено овсено млеко такође садржи калцијум, витамин Д, витамин Б12 и рибофлавин како би се опонашао нутритивни профил млечних производа, каже Натали Ален, РД, регистрована дијететичарка и ванредна професорка на Факултету здравствених наука, на Универзитету Мисури.

Ове хранљиве материје подржавају јачање костију, метаболизам енергије и формирање црвених крвних зрнаца, али се природно не налазе у овсу, додаје Ален. „Домаће овсено млеко нема обогаћивање, па обично садржи мање калцијума, витамина Д и Б12“, напомиње она.

Нутритивне вредности млека

„Млеко је нутритивно уравнотежен напитак“, примећује Аленова. Пре свега, садржи све три макронутријенте: угљене хидрате, протеине и масти. Кравље млеко природно садржи калцијум, калијум, фосфор и Б витамине, који су кључни за здравље костију, мишића и нервног система, објашњава Аленова.

За разлику од овсеног млека, млеко природно садржи ове хранљиве материје (тј. оне нису додате од стране произвођача). Такође, ове хранљиве материје су високо биорасположиве, што значи да их тело лакше апсорбује, додаје Аленова.

Висок садржај протеина у крављем млеку заслужује посебну пажњу. Једна шоља млека садржи осам грама протеина, док једна шоља овсеног млека садржи око два грама.

„Протеини су важан градивни елемент свих ткива, органа и ензима у телу“, каже Мурова.

Фото: Shutterstock

 

Кравље млеко такође може варирати у садржају масти (од нула до осам грама), у зависности од врсте коју купите, објашњава Мурова.

„Масти играју различите улоге у здрављу, укључујући апсорпцију витамина растворљивих у мастима, производњу хормона, осећај ситости и укуса, заштиту органа и структуру ћелија“, каже Мурова. Оне су такође извор енергије.

Вредно је напоменути да су масти у крављем млеку засићене. Када се конзумирају у вишку, засићене масти могу повећати ниво холестерола у крви, што је главни фактор ризика за болести срца. Ипак, истраживања још увек нису пронашла јасну везу између конзумирања млека и болести срца. Ако већ имате срчано обољење или сте забринути због ризика, консултујте се са здравственим радником да бисте утврдили да ли је кравље млеко одговарајуће за вас.

Које млеко је здравије?

Када се упореде ова два млека, млеко од крављег млека технички садржи више природних хранљивих материја и протеина по шољи, каже Аленова. С друге стране, овсено млеко природно садржи мање хранљивих материја. Међутим, овсено млеко је без лактозе, што га чини безбеднијим и бољим за особе које имају интолеранцију на лактозу.

Како изабрати?

„Бирање млека можете посматрати као одабир одговарајуће одеће; зависи од ваших потреба“, каже Аленова.

Одаберите овсено млеко ако сте интолерантни на лактозу или веган, или једноставно ако волите укус и текстуру. Кад је могуће, купујте овсено млеко са додатком хранљивих материја како бисте добили нутритивни профил сличан крављем млеку, каже Мурова. Такође, обратите пажњу на етикете, посебно ако желите да избегнете или ограничите одређене додатке или заслађиваче.

„Ако желите природни протеин и хранљиве материје за изградњу костију, победник је кравље млеко,“ каже Аленова. Осим висококвалитетног протеина, богато је калцијумом и витамином Д, који се природно налазе у млеку.

(Најжена)

БОНУС ВИДЕО: