Ситуација са коронавирусом у Србије последњих недеља је и иначе драматична због великог броја заражених, а јуче је забележен забрињавајући дневни рекорд са скоро 20.000 новозаражених. Да ли се разматра прелазак на онлајн наставу питање је које у овим околностима интересује и родитеље, па и наставнике?

Синдикат просветних радника Ниша затражио је у уторак од Министарства просвете да ђаци у том граду пређу на онлајн наставу, због великог броја заражених ученика, али и наставника.

Председник синдиката Владан Ћирић каже за Еуронеwс Србија да је у школама у Нишу заражено око 800 ученика и око 200 наставника.

- На основу анкете коју смо радили у оквиру нашег синдиката било је око 800 ученика и између 150 и 200 наставника. Из часа у час се та бројка мења. Стално пријављују колеге да имају оболелих наставника и деце. Упутили смо захтев Министарству, видећемо какву ће одлуку донети - каже Ћитрић.

Фото: Архива Новости

 

Иначе, одлука о раду школа за наредну недељу биће донета у четвртак на седници Тима за школе, а по ком моделу ће се радити наредне недеље школе ће бити обавештене у петак до 12 сати.

Унија синдиката просветних радника Србије тражила је да се продужи зимски распуст за недељу дана, због неповољне епидемиолошке ситуације и великог броја заражених. Како кажу ђаци би изгубили само четири наставна дана, јер је 27. јануар школска слава - Свети Сава, који је иначе радни дан, али нема наставе.

Анализе Тима за школе

Србија из дана у дан бележи петоцифрен број заражених вирусом корона. Међутим, Тим за школе (кога чине представници Министарства просвете, Министарства здравља, Института Батут) донео је одлуку да друго полугодиште крене како је планирано 24. јануара, а да старији основци и средњошколци наставу прате по комбинованом моделу - дан у школи, дан од куће, док су се млађи основци вратили у школске клупе.

Одлука је донета на основу анализе података и броја заражене деце школског узраста у периоду од 12. до 19. јануара. Тада је, према званичним подацима, било заражено 3.084 деце узраста од шест до 18 година. У четвртак ће Тим за школе анализирати податке за период од 19. до 25. јануара и на основу тога донети одлуку о раду школа за наредну недељу.

Педијатри сматрају да епидемиолошка ситуација није одговарајућа за непосредну наставу и апеловали су да се зимски распуст продужи или да настава крене онлајн. Међутим, из Тима за школе истичу да је важно било кренути са другим полугодиштем, како би се могли пратити подаци са терена.

Фото: Д.Миловановић

 

 

Ставови родитеља су подељени - док једни сматрају да би деца ипак требало да иду у школу уз све мере предострожности, други су били да се распуст продужи. Сагласни су једино у ставу да је највећа "мука за њих" онлајн настава.

"Проценат заражених ученика не може да буде једини параметар"

Весна Војводић из Синдиката просветних радника "Независност" недавно је за Еуронеwс Србија рекла да је још у августу Тим за школе, заједно са Министарством просвете одредио низ индикатора који су водиља током одлучивања на нивоу општина и градова, а који ће одредити по којем ће моделу радити школе.

- Невоља је у томе што с једне стране јавност, али ни просветари, не добијају те податке да бисмо могли и ми да сагледамо ситуацију и њену озбиљност. С друге стране, министар испоручује једно једино мерило, а то је проценат заражених ученика у школском систему - истиче Војводић.

Она наглашава да проценат заражених ученика не може да буде једини критеријум, када је у питању одређивање методе наставе, јер су у самом документу о "семафор моделу" на почетку школске године навели да се гледају и други параметри - број заражених на 100.000 становника, тенденције у последњих седам дана на нивоу локалне самоуправе.

Министарство: Школе нису места где долази до заражавања

Из Министарства просвете више пута су поновили да "школе нису место где долази до трансмисије вируса" и да се прописане мере поштују. Ђаци, али и сви запослени у школи у обавези су да носе маске од уласка у школско двориште до изласка из њега. Обавезно је и одржавање дистанце.

Министарство просвете упутило је додатно упутство школама у вези са организацијом рада у другом полугодишту.

Наиме, из ресорног министарства сугеришу да је промењено Стручно- методолошко упутство за спречавање ширења вируса корона (Институт за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут) где се наводи да се карантин за контакте скраћује са 10 на пет дана. Карантин се прекида без тестирања, уколико у том периоду није дошло до појаве симптома и знакова болести ковид 19.

- То значи да се у школама мења поступак код појаве случајева инфекције код ученика у појединим одељењима, тако што се трећи модел наставе (онлајн настава) скраћује са 10 на пет календарских дана - наводи се у упутству достављеном школама.

А шта то значи за школе?

У првом полугодишту школе су имале јасне инструкције како одељења прелазе на онлајн наставу уколико се појави више заражених ученика. У одељењу које има мање од 16 ђака, уколико се појаве три случаја инфекције, то одељење прелази на онлајн наставу у трајању од 10 календарских дана. Сада се у таквим ситуацијама трећи модел наставе скраћује са 10 на пет календарских дана.

(Блиц)