Било да је пире, пржен или печен, кромпир може бити звезда сваког оброка.

Међутим, његово складиштење може бити прави изазов. Није неуобичајено да људи наиђу на проклијали кромпир баш када желе да направе укусан оброк за своју породицу. Али уз овај трик наших бака, заборавите на клијање и кварење кромпира, пише WECB Radio.

Поглед на проклијали кромпир у остави је обесхрабрујући, посебно када сте планирали оброк. Проклијали кромпир има повећан ниво соланина  – природног једињења намењеног одбијању штеточина, али потенцијално штетног ако се конзумира у великим количинама.

Али то можете спречити. Ова једноставна, али ефикасна метода се заснива на традиционалној пракси коришћења природних елемената за очување свежине. И, која је тајна? - Јабуке.

Фото: Профимедиа

 

Можда се питате зашто баш јабуке, али оне ослобађају гас етилен, природни биљни хормон који успорава процес сазревања и клијања кромпира. Чувањем кромпира у корпи са неколико јабука, значајно продужавате њихов рок трајања.

Прво, важно је чувати кромпир на хладном и сувом месту, али избегавати фрижидер. Хладно и влажно окружење може убрзати кварење уместо да га спречи. Ако приметите да се формира неколико клица, једноставно их одсеците и користите кромпир. Међутим, велико присуство клица може значити да је време да га баците.

Фото: Профимедиа

 

Запамтите, никада не перите кромпир пре складиштења јер је влага најбољи пријатељ клица. Такође, обавезно уклоните све оштећене или покварене кромпире пре складиштења како их не бисте пребацили на остале.

Уз овај сјајан савет наших бака, ваш кромпир неће клијати и биће спреман за било које јело које желите да направите. Све се своди на паметно складиштење и коришћење онога што вам природа даје како би ваш кромпир остао свеж.

Фото: Shutterstock

 

Испробајте ову методу и видећете колико може бити ефикасна.

БОНУС ВИДЕО: