Медењаци су одувек били колачи који неодољиво подсећају на празнике и детињство. Њихова мекоћа нас подсећа на дечију безбрижност и радост. Многи се питају како се спрема овај изврсни рецепт.
Потребно је:
- 2 жуманцета
- 350 грама брашна
- 150 грама маргарина
- 100 грама белог кристал шећера
- 2 супене кашике домаћег меда
- 2 кафене кашичице мешавине зачина за медењаке (ми користимо Котáнyи зачин за медењаке)
- мало соде бикарбоне
- неколико капи лимуна
Припрема
Ставите маргарин и шећер у мању шерпицу и отопите их на благој ватри. Када је шећер потпуно истопљен, додајте мед.
Када се смеса мало охладила (не превише да се потпуно згуснула), додајте мешавину зачина за медењаке. Ако је немате, можете је сами направити тако што ће те додати цимет, млевени каранфилић и млевени ђумбир. Можете додати и какао, уколико волите његову арому.
У чашицу за ракију додајте соде бикарбоне, тек на врх кашичице или ножа, и исцедите неколико капи лимуна у чашицу да запени.
Прочитајте још
У дубљу посуду додајте претходно спремљену смесу са медом у коју сте додали соду бикарбону и лимун. Затим додати жуманца и постепено додавати брашно мешајући варјачом или миксером. Тесто треба да буде глатко и мекано али да се не лепи за прсте. Уколико вам се тесто лепи, додајте још мало брашна, водите рачуна да не буде превише јер ће медењаци онда бити тврди. Ако Вам се чини да је тесто превише меко, не брините, после хлађења у фрижидеру ће се стврднути.
Умешано тесто обликујте у лопту, завијте стреч фолијом, па ставите у фрижидер да се хлади 30 минута. Немојте дуже од тога остављати тесто у фрижидеру јер ће се превише охладити и биће вам теже да га развијете.
Фото: Принтскрин/Јутјуб/Цхеф Јоца Лоца
Када извадите тесто из фрижидера, развијте га оклагијом на дебљину од око 5 мм. Обратите пажњу да је тесто свуда исте дебљине како би добили једнаке медењаке.
Развучено тесто на танке листове положите на даску, тепсију или другу равну површину и обмотајте га провидном фолијом. Слободно можете ређати листове једне на друге, јер је сваки лист у фолији и неће се залепити. Тесто би требало да стоји најмање 6 сати у фрижидеру, али је свакако најбоље да преноћи. Овако припремљено тесто може да стоји неколико дана у фрижидеру ако Вам није потребно одмах.
Сутрадан спремите модлице које желите за ваше медењаке, загрејте рерну на 180 ℃ и извадите тесто. На овај начин медењаци ће задржати жељени облик и биће равни, што нам је веома битно за даље украшавање ројал масом. Пеците их у рерни коју сте претходно загрејали (неких 10 минута) на 180 ℃. Медењаци се брзо пеку, па их повремено проверавајте како вам слатки колачићи не би прегорели.
Фото: Профимедиа