После славског дана, многи од нас се сусретну с питањем како искористити преосталу храну. 

Славски колач заузима посебно место у православној традицији и на столу онога ко славу слави. Он је благословен хлеб који домаћин приноси Богу и носи снажну поруку захвалности и молитве. Он редставља тело Исуса Христа. Увек би требало да је округлог облика и да је украшен симболима од теста.

Многи се питају шта се ради са колачем уколико нам остане после саве. Отац Дејан Крстић је одговорио на то питање: "Треба знати да славски колач није трофеј, нити изложбени предмет који чувамо да би људи видели како је лепо украшен. Његова лепота нема смисла ако остане само споља. Он је свети дар, благословен хлеб који треба да се употреби".

Фото: Shutterstock/Профимедиа

 

 

Славски колач не служи да данима стоји на столу, већ да се подели.

"Колач се сече, дели и једе управо да бисмо кроз њега примили благодат у благослов Божји и светитеља кога славимо. Његова сврха није да стоји на столу или у кухињи данима, него да се на славској трпези подели са укућанима и гостима", рекао је за православље.рс

Прави смисао колач има тек када постане храна за душу и тело, када се поједе са благодарншћу.

"Зато га не треба чувати да се убајати, да после не знамо шта ћемо да њим или га бацимо. Напротив, подели га одмах, на самом славском столу. Употреби оно што је Бог благословио. Благослов је даровн да се прими, а не да се склања."


"Славски колач се освећује да бисмо га јели и управо једући га освећујемо и себе и дом у коме славимо."