Славски колач заузима посебно место у православној традицији. То није обичан хлеб, већ свети, благословени дар који домаћин приноси Богу у знак захвалности и молитве. Симболизује тело Исуса Христа, увек је округлог облика и украшен мотивима од теста.
Да ли се славски колач може оставити за касније?
Многи се питају шта да раде са колачем који остане. На то питање одговара отац Дејан Крстић, објашњавајући праву сврху славског колача.
Фото: Јутјуб принтскрин/Aurora Recepti
– Треба знати да славски колач није трофеј, нити украс који чувамо само због лепог изгледа. Он је благословен хлеб који треба да се употреби, истиче отац Дејан.
Славски колач треба појести – не чувати данима
Славски колач није намењен да стоји на столу данима, већ да се одмах подели и поједе.
Фото: Shutterstock
– Колач се сече, дели и једе како бисмо примили благодат и благослов Божји и светитеља кога славимо. Његова сврха није да стоји у кухињи или да се чува до убајања, него да се подели са укућанима и гостима, наводи отац Дејан за православље.рс.
Прочитајте још
Зашто је важно појести славски колач?
Прави смисао славски колач добија тек када се поједе са благодарношћу, јер тада постаје храна за душу и тело.
– Благослов је дарован да се прими, а не да се склања. Славски колач се освећује да бисмо га јели, и управо његовом употребом освећујемо и себе и дом у коме славимо, закључује он.