Кромпир салата се веома лако спрема, а врло је укусна.
Потребно је:
- 750 г белог кромпира
- 350 г црвеног лука
- 100 г црних маслина без коштица
- За маринаду црвеног лука:
- 200 мл белог винског сирћета
- 15 мл сунцокретовог уља
- 50 мл воде
- 1 кашичица шећера
- 1 кашичица соли
- свеж першун, ситно сецкан (за декорацију)
Припрема:
Фото: Профимдеиа
Лук ољуштите па га исеците на танке тракице. У мању посуду ставите лук па додајте со и кратко промешајте. Оставите поклопљено 5 минута. Засебно помешајте сирће, уље, воду и шећер док се потпуно не раствори. Сипајте преко лука, поклопите и протресите да се маринада равномерно распореди. Оставите бар 30 минута да се укуси прожму. Оперите кромпире па их кувајте у хладној води, уз додавање соли након врења. Процедите куван кромпир па га прелијте хладном водом. Затим га ољуштите и исеците на коцкице. У једној великој посуди сједините кромпир са луком па додајте маслине. Поспите салату першуном.
(Трпеза)