Из таласа у талас, симптоми и угрожене групе су ме мењале.Омикрон сој почео је да напада и децу.

А да ли је то заиста тако и да ли родитељи имају треба да буду додатно опрезни открио је за Курир телевизију др Војислав Лекић.

- Нажалост, омикрон напада све. Примећујемо сви да су бројке огромне, али клиничке слике су блаже. Најрањивију су старија лица и деца. Имамо пуно више заражене деце него у ранијим сојевима, што је добро јер овај сој не даје тешку клиничку слику. Што више имамо заражених, веће су шансе да има компликација. Тренутно имамо и новорођенчад која су заражена коронавирусом, чак ни они нису заштићени. Клинички центар ради пуним капацитетом, педијатрија није оптерећена - рекао је др Лекић.

Педијатар истиче да да тренутна слика омикрона више личи на инфекцију и да нема разлога за бригу.

- Ово је малтене први пут да имамо оволико заражених међу медицинским особљем, сада се они враћају након 7 дана на послу и засад успевамо да издржимо. Ова клиничка слика омикрона више личи на инфекцију, не подсећа толико на првобитну верзију короне где смо имали тешке клиничке слике. У једном моменту смо имали проблем да они који немају корону немају где да се лече - рекао је др Војислав Лекић за Курир телевизију.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".