Ако желите да јаја изгледају и имају укус као да су послужена у модерном локалу, постоји један корак који не смете прескочити. Нису потребни скупи тигањи ни посебни састојци, довољан је један поклопац. Толико је једноставно, а разлика је огромна.
Најчешћа грешка коју сви праве
Већина људи једноставно разбије јаје и чека да се беланце стегне. Али без поклопца топлота долази само одоздо, па беланце може да се препече док је жуманце још сирово. Или, ако чекате предуго, и жуманце се осуши и изгуби ону савршену кремасту текстуру.
Резултат: суво, гумено и непривлачно јаје.
Фото: Профимедиа
Тајна савршених јаја на око
Загрејте тигањ на средње јакој ватри и додајте мало маслаца или маслиновог уља. Када је масноћа довољно врућа, пажљиво разбијте јаје тако да жуманце остане цело. Одмах поклопите тигањ.
Пеците 1 до 2 минута – пара која се створи испод поклопца равномерно ће обухватити јаје, па ће беланце нежно да се скува, а жуманце остати мекано, сјајно и сочно.
Прочитајте још
Фото: Профимедиа
Тај једноставан корак ствара ефекат мини-пећнице и даје вам савршено јаје на око сваки пут. Замислите савршен доручак: рубови јаја лагано хрскави, средина снежно бела, а жуманце се прелива попут златне лаве чим га додирнете виљушком.
Додајте тост, неколико кришки авокада или само прстохват морске соли и свеже млевеног бибера и добијате доручак који изгледа као са Инстаграма, а готов је за мање од три минута.
(Курир)