Хељдино брашно је изузетно здраво и од њега могу да се праве слане и слатке варијанте јела, колача, гричкалица и друго...
Потребни састојци:
- 400 г брашна (комбинација глатког брашна тип 00 и хељдиног, у размери 40:60 – са већим уделом хељде)
- 2 кашике кукурузног брашна
- 1,5 чаше топле воде
- 1 кашика сувог квасца
- со и шећер по укусу
- 2 кашике уља
Припрема:
У једној великој посуди сједините глатко, хељдино и кукурузно брашно. Онда додајте со и прстохват шећера. Размутите квасац у топлој води па полако додајте у брашно. Онда додајте уље и замесите глатко тесто. Покријте га крпом па пустите пола сата да одмара. Затим га развуците на побрашњеној радној површини. Уштипке исеците по жељи па их пустите још пола сата да нарастају. Пржите их у добро загрејаном уљу, на умереној температури. На крају их вадите на убрусда се оцеде од вишка масноће.
Фото: Принтскрин/Јутјуб/Mikina Kuhinja
(Трпза)