Прошло је месец дана откако је у Београду, у ноћи на 31. децембра, нестао Матеј Периш (27), младић који је са шесторицом пријатеља из Сплита дошао шест сати раније у тај град како би прославио Нову годину. Његов отац Ненад Периш поручио је да не губи наду. 

- Нових информација нема, нажалост нема, ја се надам да ће их бити. Што се тиче његових пријатеља, и мојих пријатеља, они су, укључујући пријатељицу Мају, по схватању јавности, били ти који су били у задњем контакту с Матејем и по некој логици, која не мора бити истинита, они морају знати где је он ишао - рекао је Периш и поручио како мисли да та логика није тачна. 

Истакао је да су они рекли све што су знали, испитала их је и српска и хрватска полиција. 

"Матеј је хтео негде да оде, не да побегне"

- То је једно те исто увек, они, након што се Матеј удаљио, нису га више видели. Не знају зашто се удаљио - рекао је. Додао је како зна да им је тешко и да чекају да се Матеј појави. 

- Имају жељу да реагују, али је то јако болно, на све ове написе... Ја их потпуно разумем. Њихова је ствар како ће даље да се понашају, сматрам да ту мора чак помоћи неко други, они су психички у шоку. Млади су то људи, тешко им је ово - рекао је. 

- Мислим да је Матеј хтео негде да оде. Не да побегне, него да оде - рекао је на питање о снимцима које је коментарисао раније и нагласио да је Матеј зауставио три таксија, а да му се само један зауставио. 

На питање о медијским натписима да су Матеј и његови пријатељи волели разне "изазове", отац је поручио како не вјерује у то. 

О телефону: 'То је заиста једна дилема, али недовољно је информација' 

Што се тиче његовог телефона, Периш је поручио како је Матеј имао нови телефон који има могућност да буде у води до пола сата. Набавио га је јер се бавио вожњом бродова. 

- Тај мобилни је, ако је био у води, давао сигнал након два и по сата. То је оно што збуњује, је ли могуће да мобилни након два и по сата показује сигнал? Да ли је могуће да се појави на површини? Мени је то, благо речено, јако чудно. На темељу тих претпоставки ја не могу ништа да закључим, да се ради о потрази за човеком, мислим да на темељу таквих сазнања не можемо закључити ништа. Можемо закључити да је то уистину једна дилема која се може решити на један други начин, то је недовољно информација - рекао је. 

- Мој син је оријентисан на посао, школу, пријатеље, спорт. Нисам имао сазнања до сада да су коришћени опијати. У комбију... Знам да су пили, млади људи. За остало не могу коментарисати, ја га таквог не познајем - рекао је на питање о информацијама да је полиција у комбију у којем су младићи дошли пронашли трагове опијата. 

- Данас ми је теже него први дан, али док се не каже другачије, он је за мене жив.

Што се тиче таксиста који се Матеју зауставио, Периш је рекао како је дошао до прозора и питао да је ли слободно, а таксиста је рекао да је у вожњи. 

- Нажалост. Нажалост је имао вожњу тај такси. Да је успео да уђе унутра, веројатно би знали где је - рекао је. 

- Након свега што смо до сад закључили, немамо конкретан одговор. Чињеница да је протекло пуно времена, у односу на први дан ми је данас теже и неизвесније, то моје размишљање и жеља. Али док се не докаже другачије и док неке чињенице не буде, он ће за мене бити жив, ја га очекујем. Док год буде један посто наде... - рекао је. 

(24sata.hr)