Назначено је да би то требало да буде дефинитиван датум, што значи да ће тада бити укинуто доста садашњих рестриктивних мера. Ношење маски на отвореном остаје на снази до 10. фебруара, а у затвореном простору су и даље обавезне. Од тог датума дискотеке ће почети да раде, јер стиже Свети мученик Трифун (Свети Валентин) па се одлучило да се дозволи мало опуштања, посебно младима, али уз обавезне три вакцине.

Садашња зелена санитрана карта остаје на снази, ко је примио две дозе вакцине мора да прими (максимално након истека од шест месеци) и бустер, у противном наћи ће се затечен са неважећим сертификатом. Нестаје означавање региона по бојама сходно порасту броја заражених, сем када је реч о црвеној, којом се означава да је на интензивној до 30 посто оболелих од короне.

Сутра се доноси одлука о школама. Предлог је да ако буду три позитивна а невакцинисана ученика у разреду, ђаци морају да пређу поново на наставу на даљину. У случају да су ученици примили две дозе вакцине, а резултати су им позитивни на корону, остају у разреду са строгим предвиђеним мерама.

Омикрон 2 се шири „суперсоничном брзином"

Не могу се још попустити мере када јучерашње бројке говоре о 349 преминулих у једном дану и о увећаном броју хоспитализованих. Омикрон 2 се шири „суперсоничном брзином" - брзе од оригинала који се, у односу на досадашње сојеве, најлакше преносио. Вирусолози упозоравају да је већ изолован у девет региона.

Фото: Профимедиа

 

 

Зато остаје обавезна санитарна карта (остварена вакцинисањем или тестом са важношћу од 48 сати) неопходна за улазак код фризера, у банку, пошту (значи и за пензионере да подигну пензију), све јавне административне установе, у сва средства јавног превоза, у књижару, продавнице одеће и обуће, електронских уређаја... Али није обавезна за улазак у апотеку, самопослугу, на пијацу, код оптичара, у полицију ако је ургентно, куповину цигарета и новина али само споља на шалтеру, не унутра.

За невакцинисане старије од 50 година казна 100 евра

Најгоре ће проћи они који имају 50 или више година, а нису вакцинисани и затекне их контрола. Без обзира где се налазе, једнократна казна је 100 евра. У Италији са 60 милиона становника, има има 1,7 милиона старијих од 50 година. Невакцинисанима у тој категорији дат је рок од 10 дана да започну циклус вакцинисања.

Фото: Профимедиа

 

 

Казне следе и онима који су примили две дозе вакцине а избегавају бустер и затекну се са истеклом зеленом санитарном картом.

Влада је донела мере и за кретање становништва између земаља ЕУ. Ко је вакцинисан и поседује зелену карту не мора више да приказује тест на уласку, или изласку из земље.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".