Грађани су га прозвали Београдски фантом, будући да је његов идентитет био непознат. Путем радија је позивао полицију да га ухвати, а на хиљаде Београђана, који су сваке поноћи излазили на улице да га виде, навијали су за овог необичног одметника. Његове вратломне вожње, од Аутокоманде, преко Славије, до Калемегдана и даље, потрајале су једанаест ноћи, а окончале су се када је "поршеом" ударио у препречени аутобус на Славији. Иако је те ноћи успео да побегне, ухапшен је неколико дана касније, захваљујући дојави.

Како су "Вечерње новости" известиле о крају Фантомових авантура тог 12. септембра 1979. године, прочитајте у наставку:

Фото: Архив Борбе

 

Волео да се слика

"Фантомски возач белог "поршеа" који је једанаест ноћи од београдских улица, "газеле", мостарске "петље", Авалског пута, Трга Димитрија Туцовића, правио за себе аутописту, завршио је прву етапу трке кад се пре две вечери, како кажу очевици, "закуцао" у један аутобус на Тргу Димитрија Туцовића. У жељи да се докаже и створи фаму око себе, непознати возач украденог "поршеа" сваке ноћи после 24 часа појављивао се на београдским улицама, возећи и преко 140 километара на час и тако стицао докону публику касних шетача. Највише му се допала "писта" на Славији, па је претпрошле ноћи начинио десетак муњевитих кругова појављујући се из разних улица, док га је саобраћајна милиција стрпљиво чекала...

Фото: Архив Борбе

 

На Сликама нашег читаоца фотоаматера који је био један од очевидаца трке на Славији: последњи круг белог "поршеа" и судар са аутобусом.

"Мајстор" неће рекламу

Остаје тајна где је преко дана био паркиран фантомски "порше", где је његов "мајстор" научио да тако каскадерски вози баш таква кола, или можда није тако велика тајна за - милицију. Али поноћни Београђани изгледа да као деца лако постају публика. И пошто је возач у црном изгубио опасну играчку, и тако лако се одлучио да остане анониман, већ прексиноћ се родио нови фантом у причама, још страшнији: црни "порше" са турбо мотором, а његов "просек" је 240 километара!

Фото: Архив Борбе

 

Хтео да буде поноћни каубој

Последњих лепих вечери у "Шуматовцу", "Под липом", "Код коња", у "Последњој шанси" и свуда где се окупљају да се науживају последњих летњих београдских дана, кружила је прича о загонетном фантомском "поршеу" који може све, а саобраћајна милиција му наводно не може ништа. У причама сведока помиње се да има црну виндјакну подигнуте крагне, обавезно цигарету у устима, и беле рукавице! Неки су га видели чак и са чарапом преко лица! Ако сте посумњали да је то лично Ален Делон или тако нека "мушкарчина", варате се... Јер кад је "порше" немачке регистрације налетео у задњи део "Икарбусовог" аутобуса, возач је прилично брзо успео да отвори врата, а онда као метак пролетео Улицом Маршала Тита у правцу парка код Југословенског драмског позоришта... Непосредно после тога, "порше" се запалио, али је угашен. Возећи по београдским улицама у ситне сате (јурећи нешто или неког) хтео је да буде поноћни каубој, вратоломно је измицао потерама милиције, јурили су га таксисти, спортски аутомобили..."

(Архив Борбе, Вечерње новости, 12.09.1979.)