Милован Илић Минимакс преминуо је 9. фебруара 2005. године након борбе са опаком болешћу. Његова смрт и сахрана страховито су потресли естрадну и медијску сцену Србије и окупила бројне познате личности које су му одале поштовање последњи пут. Међутим, како је време пролазило тако су многи почели да заборављају његов лик, дело и значај за успон њихових каријера.

Легендарни водитељ који је ову професију у Србији начинио занимљивијом, духовитијом, а никада није изашао из оквира доброг укуса и пристојности дефинитивно је покојни Милован Илић Минимакс. Кроз његову емсију "Минимаксовизија" прошло је много уметника, а након тог гостовања сви су постајали познати.

Заједничко за Цецу, Дару, Снеки и друге популарне певачице увек је био водитељ који их је учинио познатим, а потом и славним. 

Фото: Архива Борбе

 

Тренутно најпопуларније певачице на српској јавној сцени, најпре су гостовање имале управо код Минимакса, који се сматра зачетником хумористичког новинарства у Србији.

Милован Илић Минимакс рођен је 5. новамбра 1938. године, и иако је студирао права, тај позив није му био суђен. Минимакс је као радио-водитељ започео каријеру на "Радио Београду". Након тога емисије под називом "Сутра је петак" и "Тачно у подне", које су познатије као "Туп-туп", а укинуте су после 22 године. Тада Минимакс прелази на Радио-Телевизију Србије где почиње да води емисију "Од главе до пете". 1990. године након укидања ове емсије започиње пројекат по ком ће остати упамћен, чувену "Минимаксовизију" која је свој зенит имала тек на Телевизији Пинк.

Дружио са многим естрадним колегама, а када се разболео, Кемал Монтено и Арсен Дедић су се побринули да му обезбеде место у болници у Падови. Ипак, приватно никада није био добар са познатима.

- Не сећам се да је неки певач или било ко са естраде икада ушао у моју кућу, јер посао је једно,а приватност друго - истицао је Минимакс.

Фото: Архива Борбе

 

Управо је Минимакс Брени дао надимак Лепа Брена. Као млада певачица она је врло брзо започела самосталну каријеру и добила је сталан посао у хотелу Парк, у Новом Саду. Уследио је и њен први албум у издању ПГП РТС-а на којем је сарађивала са чувеним композитором Милутином Поповићем Захаром.

Посебно се издвојила песма „Чачак“ са којом је бенд учествовао у емисији „Хит парада“, али због оскудне одеће снимак није приказан. Након тога га је Милован Илић Минимакс пустио у својој емисији и Бренин надимак је допунио придевом "лепа". Певачица је наставила да ниже успехе и достигла велику славу као и бројне фанове широм света.

О томе да су Минимакса многи заборавили, 2005. године, након његове смрти говорио је његов син, репер Владимир Илић Ила.

- Сви који су се својевремено клели у пријатељство са њим, нестали су бестрага. Нико од његових "пријатеља" се не јавља, ни Брена, ни Саша Поповић... Ма, нико! Чак су га и кумови и рођаци заборавили. Једино нас посећује ћалетов ортак, Веља Жујовић, који му је био десна рука у послу - пожалио се Ила. (Архив Борбе, Курир, 21.10.2005)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".