Сниматељ и редитељ Божидар Бота Николић један је од добитника једног од најпрестижнијих признања – Награде за целокупно стваралаштво и допринос српској кинематографији, коју додељује Удружење филмских уметника Србије.

Као сниматељ и директор фотографије потписао је култна остварења као што су „Пад Италије“ Лордана Зафрановића, „Паклени оток“ Владимира Тадеја, „Последњи подвиг диверзанта Облака“, „Живети као сав нормалан свет“ и „Дечко који обећава“ и многе друге… А посебно место у његовој каријери посебно заузима сарадња са Душаном Ковачевићем (“Ко то тамо пева”, „Маратонци трче почасни круг“, а заједно са Слободаном Шијаном и „Професионалац“, „Балкански шпијун“). Режирао је и „Три карте за Холивуд“, један од најгледанијих филмова на овом простору.

Божидар Николић ће у овдашњим антологијама остати упамћен и по томе што је славни Бред Пит једну од првих улога у каријери одиграо у његовом филму „Тамна страна Сунца“ (The dark side of the sun).

Фото: В. Данилов

 

Филм је снимљен 1988, као америчка копродукција са СФРЈ и Канадом, сценарио су по причи Николе Јовановића написали Ендру Хортон и Жељко Мијановић, а у глумачкој подели су били и Шерил Полак, Гај Бојд, Милена Дравић, Соња Савић, Столе Аранђеловић… Бред Пит у филму глуми сина Милене Дравић.

"Ја сам открио Бреда Пита. Био сам у „Метро Голдвин Мајеру“, и од четири стотине глумаца који су били на кастингу за овај филм, изабрао сам њега. У најужем избору била су тројица глумаца, и тада нисам имао дилему да ли ћу му дати улогу. Када сам му саопштио да је изабран, Пит је отрчао до травњака и почео да скаче од среће и прави колутове. Почетком деведесетих, када је Црвена звезда харала Европом, дошао је у Београд да ме посети. Одвео сам га на утакмицу, не сећам се тачно с ким је Звезда играла. Био одушевљен када је на “Маракани” видео 100.000 људи и гласно је навијао за Звезду", присећао се познати редитељ.

Фото: Профимедиа

 

– Бред ми је рекао да му је улога у мом филму променила живот, а да је ред да се он мени сада одужи и помогне ми. Имам идеју да снимим мјузикл „Снежана и седам патуљака“. Објаснио сам му да ме за ту причу вежу посебне успомене. Играо сам као дете патуљка у оперети „Снежана и седам патуљака“. Отпевао сам му песму патуљака. Међутим, компанија „Дизни“ је снимила филм и није било смисла да се такмичимо с њима. Бред је тражио да радимо нешто друго. Сигуран сам да бисмо снимили добар филм. Убедићу га да то треба да снимимо. За наше прилике то је огроман новац, а њему три милиона није велики новац.

(Прес)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".