Администрација америчког председника Џозефа Бајдена најавила је у среду распоредивање скоро 3.000 америчких војника у истоцну Европу у наредним данима у тренутку када влада напетост око Украјине, пренео је Ројтерс.

Око 1.700 војника из 82. ваздушно-десантне дивизије са седиштем у Форт Брегу требало би да доде у Пољску, саопштили су у среду пољски министар одбране Мариуш Блашчак и Пентагон, али на привременој основи.

Поред тога, отприлике 300 војника ће бити стационирано у Немачкој, где се очекује да буде формиран заједнички штаб.

Пољски министар одбране саопштио је синоћ да је предводница већ стигла у Пољску. "Ово је јасан сигнал савезничке солидарности", написао је он на свом Твитер налогу, објављујући фотографије војника како истоварају опрему из једног транспортног авиона Ц-130 Херкулес.

Приватна ТВН24 приказала је данас истовар два америчка авиона на аеродрому Жешов-Јасионка у јужном делу Пољске. Телевизија је известила да је до сада слетело шест америчких авиона.

Још се не зна када ће стићи амерички војници и где ће бити стационирани. Америчка војска већ има око 4.500 војника у Пољској у НАТО и билатералном капацитету, углавном стационираних на западу земље на ротационој основи.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".